Monika Hanigovská Krimi

Úlovok trnavských colníkov: 360 párov falošných tenisiek za desaťtisíce eur

Zadržali poriadky úlovok. Colníci v Brodskom zaistili falošné značkové tenisky. Zásielka bola dovezená z Číny.

Ilustračný obrázok k článku Úlovok trnavských colníkov: 360 párov falošných tenisiek za desaťtisíce eur
5
Galéria
Zdroj: Colný úrad Trnava

Trnavskí colníci pri dovoze tovaru odhalili 360 párov falošných tenisiek. Ak by sa takýto tovar dostal do predaja, zákazníci by zaň zaplatili vyše 70 000 eur. Informovala hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Zlochová.

Zásielka sa colníkom hneď nepozdávala

Colníci v Brodskom skontrolovali zásielku, ktorá bola dovezená z Číny. Podľa predložených dokladov mala smerovať na český trh. „Pri kontrole tovaru colníkom neuniklo, že kvalita a vyhotovenie, ako aj balenie kontrolovaného tovaru označeného ochrannou známkou svetoznámej značky, nezodpovedá prevedeniu originálnych výrobkov s totožným obchodným názvom," uviedla hovorkyňa.

Nakoľko vzniklo dôvodné podozrenie, že ide o falzifikáty, colníci tovar zaistili. Išlo o 360 párov obuvi napodobenín ochrannej známky Nike.

Hrozia vysoké pokuty

Svoje podozrenie colníci oznámili aj zástupcovi majiteľa ochrannej známky, ktorý potvrdil, že ide o falšovaný tovar. Práve on teraz rozhodne o ďalšom postupe. Má možnosť vyjadriť sa, či súhlasí so zničením tovaru, alebo podá návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky.

Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže colný úrad uložiť pokutu od 3000 do 67 000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do výšky 135 000 eur.

„Upozorňujeme spotrebiteľov, aby sa nedali nalákať na podozrivo nízke ceny a vyhýbali sa nakupovaniu v pochybných a podozrivo lacných obchodoch. Falošné výrobky môžu byť svojím vyhotovením, kvalitou spracovania alebo zložením nebezpečné pre zdravie,“ doplnila Zlochová.

OBRAZOM: Trnavskí colníci odhalili falošné tenisky v hodnote 70 000 eur
5
Galéria
Zdroj: Colný úrad Trnava
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM