Rôzne

Unikátny objav! Trnavčania ani netušili, po akej jedinečnosti kráčajú

Na mape historickej Trnavy pribudol unikátny objav. Súčasní Trnavčania asi ani netušia, že pri bývalej Dolnej bráne pod Námestím SNP sa skrýva unikátne prekrytie toku Trnávka.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny objav! Trnavčania ani netušili, po akej jedinečnosti kráčajú
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

To je vekom, konštrukciou, rozsahom a úrovňou zachovania jedinečné v rámci celého Slovenska. Vyplynulo to z prieskumu technického stavu, ktorý je súčasťou príprav samosprávou avizovanej obnovy Námestia SNP. Riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Trnave Gabriela Kvetanová uvažuje o podaní návrhu na zaradenie premostenia do zoznamu technických pamiatok na Slovensku.

Nemalo obdobu

„Nevedeli sme, ako premostenie pod námestím vyzerá. Nenašli sme v archívnych zdrojoch žiadne dobové informácie o jeho konštrukčnom ani materiálovom riešení,“ povedal spoluautor projektu obnovy Námestia SNP Pavel Ďurko. Podľa jeho slov najskôr nebolo známe ani to, kedy presne bolo zrealizované. Napokon sa podarilo nájsť v dokumentácii vodohospodárskeho podniku informáciu, že Trnávku na námestí prekrývali v rokoch 1911–1913 železobetónovými konštrukciami. Riešenie tohto typu na začiatku 20. storočia nemalo na Slovensku obdobu.

No informácie o firme, ktorá dielo realizovala, sa už nenašli. Nie je vylúčené, že išlo o dodnes existujúci podnik Pittel+Brauswetter, ktorý sa v danom čase podpísal pod rekonštrukciu trnavskej mestskej veže a na svojom konte má aj mnohé ďalšie významné stavby ako napríklad Modrý kostolík, Redutu a Manderlák v Bratislave či prvé kryté kúpalisko na Slovensku a Kolonádový most v Piešťanoch. Informovalo o tom mesto Trnava na svojej webovej stránke.

Ďalšia perlička

Ďalšou perličkou z prieskumu stavu premostenia je, že napriek absencii akejkoľvek hydroizolácie a pokročilému procesu karbonatácie, ktorá zvyčajne neodvratne vedie ku korózii, výstuž železobetónovej konštrukcie premostenia Trnávky žiadne známky korózie nejaví. Príčiny tohto zvláštneho javu sú predmetom ďalšieho výskumu.

Ako uviedla radnica, aj keď je prekrytie Trnávky dodnes v relatívne dobrom stave, to isté neplatí o architektúre súsošia Víťazstvo od sochára Ladislava Snopeka, ktoré v roku 1959 z politických dôvodov nahradilo sochu generála Milana Rastislava Štefánika z roku 1924. Mesto dodalo, že dôkazom, že šlo o nesprávne rozhodnutie, je okrem iného aj fakt, že stav pamätníka je dnes po statickej stránke havarijný. Na príčine je podľa mesta umiestnenie súsošia sčasti na premostení Trnávky a s hlavnou časťou na jej bývalom brehu, kde sa nedá počítať s potrebnou únosnosťou podložia. Práve tam vzniká problém prepadávania, v súčasnosti už viditeľný aj voľným okom.

Mesto dodalo, že najvhodnejším riešením záchrany súsošia je jeho premiestnenie na iné miesto. Na tento účel bola navrhnutá Študentská ulica, ktorá je dielom ďalšieho významného architekta Iva Beneša. O využití tohto miesta na umiestnenie iného sochárskeho diela uvažoval v minulosti aj samotný autor pamätníka Ladislav Snopek. Súčasne s premiestnením pamätníka sa majú uskutočniť aj úpravy okolitého priestoru, ktoré podľa doterajších úvah samosprávy naštartujú obnovu celej ulice vrátane výsadby v zmysle pôvodnej Benešovej koncepcie.

Vráti sa?

Socha Štefánika, ktorá bola už štyrikrát premiestnená, by sa potom mohla vrátiť na svoje pôvodné miesto a projekt obnovy by mohol námestiu v plnej miere prinavrátiť jeho pôvodný vzhľad v štýle ranej moderny. Na svoje miesto by sa mali vrátiť aj kópie sôch Panny Márie a sv. Jozefa, ktoré zdobili voľakedajší barokový most cez Trnávku. Radnica uviedla, že pripomínať ju bude mostné zábradlie (rovnaké ako pri Knižnici Juraja Fándlyho) a líniová fontána v plnej šírke bývalého toku riečky. Ako prvá by sa mohla uskutočniť sanácia premostenia, ktorá nezasiahne do bežného života v tejto lokalite.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM