Monika Földešiová Rôzne

Univerzita pokúša školy v Bosne a Hercegovine

S podpísanými zmluvami o spolupráci sa vrátila z Bosny a Hercegoviny delegácia Trnavskej univerzity (TU). Na Univerzite v Banja Luke a Univerzite v Sarajeve parafovali ich rektori a rektor TU Marek Šmid rámcové dohody zamerané na štyri oblasti - výme

Informovala o tom vedúca kancelárie rektora TU Adriana Krupová. „Uzatvorením rámcových zmlúv sa otvára fakultám TU možnosť na uzatvorenie konkrétnych zmlúv o spolupráci s fakultami rovnakého zamerania, ktoré sa na partnerských vysokých školách nachádzajú,“ uviedla Krupová. Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce TU tak urobila v prípade fakúlt lekárskych a zdravotníckych vied oboch univerzít. V Banja Luke majú záujem rozvinúť najmä otázku mobility učiteľov a profesorov, spolupracovať vo výskume, predovšetkým v oblasti verejného zdravotníctva a ošetrovateľstva a zapojiť sa do projektu rozvoja vzdelávania vo verejnom zdravotníctve za podpory TEMPUS či Vyšehradského fondu. V Sarajeve prejavili záujem o ošetrovateľstvo a verejné zdravotníctvo predovšetkým v oblasti mobilít učiteľov a študentov. Obidve strany začnú s prípravou projektu TEMPUS. Fakultu zdravotníctva a sociálnej práce TU reprezentovala prodekanka Viera Rusnáková.

V súvislosti s pripravovanými aktivitami prijal delegáciu TU minister zdravotníctva a sociálnych vecí Bosny a Hercegoviny Ranko Skrbič a tamojší veľvyslanec SR Miroslav Mojžita. Trnavčania hovorili aj s mimovládnymi organizáciami, a to o situácii a potrebách, ktoré pociťuje Bosna a Hercegovina. Rektor Šmid chce teraz rokovať o spolupráci so Sarajevom a Banja Lukou s ďalšími subjektmi na Slovensku.

zdroj, foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM