Krimi

Úspešné akcie trnavských colníkov: Fejky takmer za milión

V prvom polroku 2014 trnavskí colníci zaistili 40 317 falzifikátov v celkovej hodnote takmer 900 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Úspešné akcie trnavských colníkov: Fejky takmer za milión
Zdroj: Dnes24.sk

Falšovaný tovar odhalili trnavskí colníci na pobočkách v Dunajskej Strede, v Brodskom a v Galante v rámci vykonávania kontrol pri dovoze tovaru z tretích krajín. Takmer všetky falzifikáty pochádzali z Číny. Pri tovare vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva, ktoré majitelia ochranných známok potvrdili.

Škoda takmer za milión eur

Trnavskí colníci zadržali pri týchto kontrolách 40 317 falzifi­kátov. Išlo najmä o textil, obuv, hračky a kabelky. Škoda, ktorá by vznikla majiteľom ochranných známok predajom tohto zaisteného tovaru na trhu ako originálnych výrobkov, bola vyčíslená konkrétnymi majiteľmi na takmer 900 000 eur.

Najviac zadržaných fejkov bolo reprodukciami ochranných známok ADIDAS, CROCS, TOUS, BURBERRY, APPLE, SONY a iné.

Zničiť alebo darovať

Pred zničením tovaru môže colný úrad rozhodnúť o bezodplatnom poskytnutí na humanitárne účely a to po splnení zákonom stanovených podmienok. Ako zdôraznila hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna v každom prípade sa bude prihliadať na ochranu spotrebiteľa trhu ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať.

„V prípade, ak colný úrad zhodnotí, že tento tovar je vhodný na humanitárne účely, jeho ponuka bude pre verejnosť zverejnená na stránke www.financnasprava.sk formou tlačovej správy,“ doplnila.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM