Dominika Handzušová Kultúra

Uvidíte viac ako počas bežnej prehliadky: Druhé Víkendové rozprávania odhalia Stavebný vývoj hradu

Ak patríte k tým návštevníkom, ktorým sa počas prehliadky expozícií v mysliach vynára množstvo otázok, nepremeškajte príležitosť navštíviť Víkendové rozprávanie. Uvidíte a dozviete sa množstvo zaujímavostí, ktoré počas bežnej prehliadky zostávajú skryté.

Ilustračný obrázok k článku Uvidíte viac ako počas bežnej prehliadky: Druhé Víkendové rozprávania odhalia Stavebný vývoj hradu
Foto: Dominika Handzušová

SNM-Múzeum Červený Kameň sa v tomto roku vracia k obľúbeným prednáškam odborných pracovníkov. Prvá z nich priblížila obdobie Druhej svetovej vojny.

Druhé rozprávanie sa uskutoční v nedeľu 26. júla 2015 o 15:00 hod. Prednášajúcim bude odborný pracovník oddelenia histórie, zbierok a výstavnej činnosti, Jozef Tihányi. Vstupné je 1 €.

Preniesli ho sem duchovia?

Témou druhého Víkendového rozprávania na hrade Červený Kameň je stavebný vývoj hradu. Legenda síce hovorí, že hrad mal stáť oproti na vrchu Kukla, ktorý však bol sídlom víl a lesných duchov, ktorí ho preniesli na tento kopec. Na hrade však neveria legendám, lebo vedia, aká je skutočnosť. Chcete ju poznať aj vy? Tak nepremeškajte príležitosť a prídite na prednášku na hrad Červený Kameň.

Prevedie celým hradom

Prednáška pritom nebude situovaná len na jednom mieste, naopak, prevedie vás celým hradom. Navyše jej trasovanie bude netradičné a tak uvidíte viac, ako počas bežnej prehliadky. „Budete mať možnosť sledovať chronologický vývoj hradu od jeho počiatkov až do 20. storočia. Bude vám ozrejmená funkcia fortifikačného systému, použité architektonické prvky a stavebné konštrukcie. Dôraz sa bude klásť aj na neskoršie barokové prestavby a s nimi spojenú výtvarnú výzdobu interiérov,“ priblížil bohatý záber prednášky manažér hradu Ľuboš Haršány.

Ak na hrad zavítate o deň skôr, môžete si užiť špeciálnu nočnú prehliadku. V priestoroch severnej bašty si môžete pozrieť výstavu Vojna sa skončila!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM