Monika Földešiová Kultúra

V galérii vystavia diela pátra Teodora Tekela

Galéria Jána Koniarka v Trnave pripravila na apríl a máj jubilejnú výstavu pastelov, akvarelov a kresieb františkánskeho pátra Teodora Tekela, známeho slovenského maliara, kresliara a grafika. Výstava nazvaná Expresie je venovaná 110. výročiu naroden

Obsahuje vyše 400 diel vybraných spomedzi viac ako 2800 trvale uchovávaných prác v zbierkach trnavskej galérie.
Už pred desiatimi rokmi usporiadala galéria prvú obsiahlu výstavu Tekelových diel pri príležitosti storočnice jeho narodenia pod názvom Oheň duše. V roku 2003 prezentovali na jeho výstave v Galérii mesta Bratislavy aj monografiu z pera Aleny Piatrovej.
Celoživotné maliarske a kresliarske dielo Tekela sa vyvíjalo neohrozeným duchovným nábojom v trvalej opozícii voči vtedajšiemu normalizačnému režimu. Tekel sa narodil v roku 1902 v Kelemeši, dnešných Ľuboticiach pri Prešove, a zomrel v roku 1975 v Trnave. Napriek tomu, že sa dal na duchovnú dráhu, zavŕšil v rokoch 1930–1934 štúdium maliarstva u známeho profesora Maxa Švabinského na pražskej Akadémii výtvarných umení.
„Tekelovo, neobyčajne plodné maliarske, kresliarske a grafické dielo už na prvý pohľad sa vyznačuje presvedčivým expresívnym výrazom. Je viditeľný najmä v zobrazených biblických námetoch – Krista, Madony i svätých,“ uviedol kurátor výstavy Štefan Zajíček.
V dôsledku pretrvávajúcej chudoby a nedostatku potrebného maliarskeho materiálu, zákazu prezentácie jeho diela na verejnosti, páter Tekel vytváral svoje sugestívne maliarske a kresliarske expresie na akomkoľvek materiáli, ktorý mal práve po ruke. Najčastejšie na skromnom a krehkom novinovom papieri, niekedy vo forme koláží. Obvykle používal vo svojich kompozíciách, v ktorých splýva maľba s kresbou, tmavú kontúru. Tá vyčleňovala tlmené farby rôznych, väčšinou malých, až miniatúrnych formátov diel. V tomto zmysle Tekel jedinečným spôsobom transformoval slovenskú náboženskú maľbu do súčasných polôh moderného maliarskeho a kresliarskeho jazyka.
Výstava potrvá v Galérii Jána Koniarka od 4. apríla do 27. mája.

tasr foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM