Monika Hanigovská Kultúra

V kaštieli v Dolnej Krupej sa chystá zážitok: Ožije "Ružová grófka" aj Beethoven

Bude sa načo pozerať. V neďalekom kaštieli v Dolnej Krupej sa chystá návrat do dávnej minulosti. Počas jednej noci si budeme môcť vychutnať dve predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku V kaštieli v Dolnej Krupej sa chystá  zážitok: Ožije "Ružová grófka" aj Beethoven
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Program blížiacej sa Noci divadiel v sobotu 18. novembra sa rozhodlo Teatro Orlus vyplniť v kaštieli v Dolnej Krupej pri Trnave programom od 19. hodiny až do polnoci.

Divákov pozýva na dve predstavenia, ktorých témou je história kaštieľa. Najskôr uvidia predstavenie Vôňa lupeňov a po ňom Mesačné svetlo lásky.

V premiére

„Ide o naše premiérové zapojenie sa do Noci divadiel,“ uviedol principál teatra Michal Lukáč. V bývalom rodovom sídle Brunsvikovcov a Chotekovcov pripravili podľa jeho vyjadrenia nočné putovanie za hranice tradično-netradičných zážitkov pre celú rodinu. V jeden večer tak diváci zažijú dve predstavenia.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ožijú známe mená

Vôňa lupeňov rozpráva o životnej púti Márie Henriety Chotekovej, nazývanej Ružová grófka, ktorá patrila svojho času k najväčším pestovateľom ruží v Európe a rozárium mala v parku dolnokrupského kaštieľa.

Mesačné svetlo lásky sa začne o 22. hodine a vráti divákov do obdobia konca 18. storočia, kedy ho vlastnil gróf Jozef Brunsvik. V roku 1801 pozval do svojho honosného sídla chudobného, ale veľmi nadaného génia Ludwiga van Beethovena. Hra rozpráva o láske a okolnostiach vzniku Sonáty mesačného svitu.

Kaštieľ v Dolnej Krupej patrí k príkladom vidieckej klasicistickej architektúry na Slovensku. Vo svojej dobe sa vďaka Brunsvikovcom stal miestom známym umeleckými zbierkami, najmä galériou, bohatou knižnicou, zbierkami minerálov, ale aj prírodnými krásami parku. V samostatnej divadelnej budove (existovala do roku 1937) sa uvádzali predstavenia za aktívnej účasti panstva. V čase socializmu slúžil okrem iného ako Domov slovenských skladateľov. Od roku 2003 kaštieľ spravuje Slovenské národné múzem-Hudobné múzeum.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM