Rôzne

V našom meste si pripomenuli výročie odchodu Trnavčanov do SNP

Výročie vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) a 73 rokov od odchodu Trnavskej posádky na povstalecké územie si dnes pripomenuli v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku V našom meste si pripomenuli výročie odchodu Trnavčanov do SNP
Foto: Martin Sýkora

Kytice kvetov a vence k Pamätníku SNP na Univerzitnom námestí položili delegácie krajskej a mestskej samosprávy, zástupcovia zastupiteľstiev Českej republiky a Ruskej federácie na Slovensku, oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a ďalší.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš vo svojom príhovore zdôraznil hrdinstvo tých, ktorí sa do národnooslobod­zovacích bojov zapojili. Povedal, že v súčasnosti je dôležité zanechať odkaz budúcim generáciám, že proti násiliu a fašizmu treba vždy povstať.

Do SNP z Trnavy odišlo 30. augusta 1944 okolo 3 500 prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov a zmobilizovaných dobrovoľníkov. Trnavská posádka bola jedinou zo západného Slovenska, ktorá takto zareagovala na meniacu sa situáciu na vojnovej mape. K Trnavčanom sa pridali piešťanskí letci. Vojaci sa zapojili do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Vedenie posádky neskôr rozhodlo o vytvorení práporov Dunaj, ktorý zostal v oblasti Žarnovice, a Kremeň, ktorý sa presunul do Kremničky pri Banskej Bystrici a bránil úsek pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM