Dominika Handzušová Rôzne

V Šúrovciach hľadali najkrajšie jablko a hrušku: Takto vyzerajú víťazi

V Šúrovciach sa konala pravidelná výstava, na ktorej sa mohli záhradkári popýšiť vypestovanými kúskami. Ovocie v dvoch kategóriách ocenila aj odborná porota.

Ilustračný obrázok k článku V Šúrovciach hľadali najkrajšie jablko a hrušku: Takto vyzerajú víťazi
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok veľmi neprial rozmanitosti. Množstvo druhov ovocia a zeleniny sa nepodarilo dopestovať pre priteplú zimu a škodcov, alebo veľké dažde. Výstave preto kraľovali jablká a hrušky.

Chýba hrozno, vyhrala Selena

„Produkcia ovocia a zeleniny je tento rok obmedzená. Chýba nám napríklad hrozno, hubové choroby ho zlikvidovali. V obci ho tento rok takmer nikto nemal,“ skonštatoval predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov v Šúrovciach Kamil Volek. Podľa neho sa nedarilo ani cibuli, broskyniam či koreňovej zelenine.

Odborná komisia záhradkárov ocenila najkrajšie jablko a najkrajšiu hrušku. Najbohatší výber zaujali na veľkom stole jablká rozmanitých druhov. Víťaz ale nemal páru – odborníci ocenili jablko odrody Selena. Víťazom sa tak stal záhradkár Milan Haršáni, ktorého tri vystavované kúsky boli zároveň jedinými plodmi na novom stromčeku. Diplom za najkrajšiu hrušku získal záhradkár Jozef Richnák za odrodu Lucasova.

Umelecké diela

Výstavu ovocia a zeleniny doplnila výstava krásnych umeleckých diel. V jednom rohu zaujala tvorba fotografa Mariána Privozníka. Jeho zábery zachytávajú prírodu pri Váhu, ktorý preteká šúrovským chotárom. „Jeden z našich kolegov fotí prírodu v obci. Sú to perfektné veci, veľa ľudí, ktorí dávno neboli pri Váhu, ani nevedia, že tu takúto krásu máme. Sú tam napríklad labute od znášky vajec až po vyliahnutie,“ opísal túto časť výstavy Volek.

O ďalšiu výzdobu sa postarali deti z miestnej základnej školy. „Máme dobrú spoluprácu so školou. Pripravovali výstavu pre poľovníkov, na ktorej nakoniec neboli a tak sme sa rozhodli umiestniť výkresy tu. Aby to bolo aktuálne, pani učiteľka Mikulášová ešte dala deťom nakresliť jablko,“ informoval o dôvode, prečo je medzi ovocím a zeleninou aj výstava na tému Pes – najlepší priateľ.

Zábery z výstavy a video z odovzdávania cien si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Výstava záhradkárov
1
Galéria
Výstava záhradkárov
24
Galéria
Foto: Marián Haršáni / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM