Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave Centrum pomoci človeku rozširujú: V Seredi ho zatvorili

V Trnave projekt rozširujú, v Seredi ho zatvorili. Prevádzkovatelia hľadajú nové priestory.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave Centrum pomoci človeku rozširujú:  V Seredi ho zatvorili
Foto: Zlatica Gregorová

Centrum pomoci človeku, ktoré pre ľudí v sociálnej kríze prevádzkuje Trnavská arcidiecézna charita (TACH), bude od apríla otvorené päťkrát v týždni. Klienti sa v ňom budú môcť častejšie najesť, urobiť si osobnú hygienu a obliecť sa do čistých šiat.

Služby sa rozširujú

Charita služby centra rozširuje, pretože získala podporu z národného projektu Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Posledné dva roky podporuje fungovanie centra výrazne aj mesto Trnava. Vznikol tak priestor zamestnať dvoch nových pracovníkov centra a zabezpečiť jeho chod počas každého pracovného dňa. Predtým bolo centrum otvorené trikrát v týždni.

„Po novom ho otvoríme na 30 hodín týždenne, naši klienti môžu prísť od pondelka do piatka na raňajky, trikrát v týždni tiež na polievku,“ uviedla projektová manažérka TACH Katarína Pažitková. Rozšírené otváracie hodiny zároveň znamenajú, že ľudia v núdzi si môžu častejšie oprať oblečenie, pravidelne sa osprchovať a využiť krízový šatník.

„V centre im zároveň poskytujeme základné ošetrenie, cez zimu strávia viac času v teple, cez leto s nimi chceme robiť pracovnú terapiu,“ dodala Pažitková.

V Seredi zatvorili

Centrum je prínosom pre klientov aj širokú verejnosť. Skutočnosť, že biedni ľudia sa zdržiavajú na verejných priestranstvách je možné podľa riaditeľa TACH Miroslava Dzurecha riešiť práve poskytnutím sociálnej služby.

„Keď sú klienti v centre, nie sú na námestiach a uliciach. Keď sa majú kde osprchovať a oprať si oblečenie, prispieva to k verejnej hygiene. Ak sa môžu počas dňa najesť, nie sú donútení ku krádežiam. Kontakt so sociálnymi pracovníkmi im zároveň dáva šancu zmeniť svoj život,“ objasnil Dzurech.

TACH však nebola natoľko ako v Trnave úspešná v neďalekej Seredi, kde 15. marca Centrum pomoci človeku zatvorili. Objekt, kde pôvodne poskytoval svoje služby, mesto prenajalo súkromnej osobe.

Deklarovalo, že sa bude snažiť nájsť nové priestory, no po niekoľkých mesiacoch vec uzatvorilo s tým, že tento zámer sa nepodaril.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM