Samospráva

V Trnave môžete naraziť na novinku: V TOMTO sme prvým mestom na Slovensku!

Viete o tom? V Trnave môžete naraziť na novinku. A to dokonca takú, akú zatiaľ nemá žiadne iné mesto na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave môžete naraziť na novinku: V TOMTO sme prvým mestom na Slovensku!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnava je prvým mestom na Slovensku, ktorá bude zberať elektroodpad aj mimo zberných dvorov. Na pätnástich miestach sa v najbližších dňoch objavia červeno-biele kontajnery, do ktorých bude možné vhodiť drobné nefungujúce elektrospotrebiče. Prvý z nich na parkovisku pri OD Jednota predstavil primátor Trnavy Peter Bročka a konateľ organizácie zodpovednosti výrobcov Asekol SK Ronald Blaho.

Cieľom rozmiestnenia kontajnerov je vytvoriť komfortný a efektívny systém zberu elektrospotrebičov – kalkulačiek, rádií, počítačov, myší, discmanov, telefónov, videokamier alebo menšieho elektrického náradia či hračiek vrátané batérií a akumulátorov. Zároveň i možnosť ďalšieho zhodnotenia tohto odpadu.

Zdroj: TASR

„Je to zatiaľ novinka, Trnavu sme si vybrali ako prvú, v blízkom čase by to mali byť ešte Hlohovec, Šaľa a Senec,“ dodal Blaho. Podľa jeho ďalších slov pri trnavskej galérii na Zelenom kríčku je v súčasnosti vystavený jeden kontajner s informáciami pre občanov, čo doň možno a čo nemožno vhadzovať spolu s mapkou umiestnenia všetkých týchto veľkokapacitných zberných nádob.

O vyprázdňovanie sa bude starať na základe zmluvy FCC Trnava, s.r.o., (bývalá A.S.A). „V Česku, kde sme už začali pred niekoľkými rokmi, sa vyprázdňovanie uskutočňuje na základe informácií z čipov, ktoré sú v kontajneroch. Tu ich zatiaľ nemáme, takže budeme sledovať, ako sa napĺňajú,“ dodal Blaho.

Zdroj: TASR

Podľa konateľa FCC Bystríka Stanka sú kontajnery prínosom. Zároveň však zostáva možnosť prinášať elektroodpad do zberných dvorov v meste. „Pretože napríklad televízory či monitory nemožno do kontajnerov vhadzovať,“ dodal Stanko.

FOTOGALÉRIA: Trnava má novinku. Zoznámte sa s ňou v obrazoch
8
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hlavné foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM