Rôzne

V Trnave otvoria Dni európskeho kultúrneho dedičstva: Pripravuje sa rad podujatí!

Trnava bude v tomto roku miestom otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) na Slovensku. Jedným z dôvodom bolo aj 30. výročie vyhlásenia jej mestskej pamiatkovej rezervácie.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave otvoria Dni európskeho kultúrneho dedičstva: Pripravuje sa rad podujatí!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Radnica spolu s ďalšími organizátormi preto na september pripravuje rad podujatí, ktoré sa viažu k histórii prvého slobodného kráľovského mesta na území Slovenska, ktorým sa Trnava vďaka dekrétu Bela IV. v roku 1238 stala. Témou tohtoročných DEKD je Krajina možností.

Bohatý program

„Program je už pripravený, dolaďujú sa detaily,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič. Slávnostné otvorenie DEKD bude vo štvrtok 7. septembra v sále Marianum na arcibiskupskom úrade spojené s udeľovaním výročných cien časopisu Pamiatky a múzeá. V meste sa podľa jeho slov až do konca mesiaca budú diať mnohé podujatia, ktoré priblížia nielen dejiny mesta, ale aj prednášky a výstavy o víziách ako ďalej s historickým jadrom Trnavy v nasledujúcich obdobiach.

Pre širokú verejnosť je na ten deň pripravená odborná konferencia k výročiu pamiatkovej rezervácie. V piatok 8. septembra bude potom vedecká konferencia na tému aplikácie ekologických princípov navrhovania pri obnove pamiatok, ktorú organizuje Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla a Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity. Archeologické výskumy na území Trnavy pod vedením katedry klasickej archeológie Trnavskej univerzity verejnosti predstaví archeológ Erik Hrnčiarik. V rovnaký deň bude v Štátnom archíve Trnava deň otvorených dverí (DOD), hovoriť sa bude o chutiach a vôňach minulosti.

DOD pripravuje aj krajský pamiatkový úrad na 21. a 24. septembra, ktorý zároveň organizuje aj niekoľko Špacíriek s pamiatkarmi, zameraných na sakrálnu a meštiansku architektúru Trnavy, stredoveký hradobný systém a tiež na komplex budov historickej Trnavskej univerzity.

Od 11. do 22. septembra sa uskutoční cyklus prednášok O Trnave vo veži. Priestory mestskej veže na Trojičnom námestí sa otvoria pre záujemcov, aby si vypočuli informácie odborníkov na témy ako Trnava na začiatku novoveku – svetlá a tiene 16. storočia, Osudy trnavských mlynov, Pamätihodnosti Trnavy v latinských veršoch, Zabudnuté dedičstvo: technické pamiatky Trnavy či Trnava ako rezidenčné mesto uhorských kráľov a centrum stredoeurópskej politiky v stredoveku.

Mesto nadviaže počas DEKD pokračovaniami obľúbených nedeľných letných Potuliek malým Rímom, prechádzky so sprievodcami sa zamerajú na sídlo trnavských richtárov, Kamenný mlyn, vinohradnícku tradíciu či tému Mária Terézia a Trnava.

Aj cykloprehliadky

Pokračovať budú v sobotu 16. a 23. septembra aj cykloprehliadky Trnava očami architekta s podtitulom Mesto na prahu moderny. V západnom krídle trnavskej radnice bude celý mesiac otvorená výstava návrhov na revitalizáciu Ružového parku a Parku Janka Kráľa. Západoslovenské múzeum a Galéria Jána Koniarka sprístupnia svoje výstavné priestory pri príležitosti DEKD od 7. do 10. septembra bezplatne, sakrálne pamiatky budú otvorené podľa otváracích hodín pre verejnosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM