Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave otvoria športovisko, aké mesto ešte nemalo: Zaujme aj riešenie ako v Riu

V Trnave finišujú práce na ihrisku, aké mesto doteraz nemalo. Pozrite si, čo sa bude dať na jeho ploche nájsť. Zaujme aj riešením ako na OH v Riu.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave otvoria športovisko, aké mesto ešte nemalo: Zaujme aj riešenie ako v Riu
Foto: Vlado Veverka / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavba prvého multifunkčného športového ihriska s umelým povrchom v Trnave už finišuje. Toto športovisko sa buduje v areáli Základnej školy na Bottovej ulici.

Atletika aj loptové hry

Mesto na svojom webe uviedlo, že na obvode oválneho ihriska bude bežecká dráha s tromi traťami. Vo vnútri oválu sa budú nachádzať ihriská na tenis, volejbal, basketbal, hádzanú ale aj malý futbal. Poloblúky na oboch stranách oválu budú určené na streetbalové koše. Ihrisko však bude mať aj iné efektívne prvky. Finálna úprava ihriska bude z vodopriepustných polyuretánových povrchov vhodných na atletiku a loptové hry.

Zaujímavé je, že ihrisko bude disponovať samostatným sektorom skoku do diaľky, aký ste mohli vidieť aj na OH 2016 v brazílskom Riu. Vznik takéhoto riešenia bolo však svojím spôsobom východisko z núdze. „Softbalisti nám totiž vbehli pri výstavbe svojho ihriska do našej " územnej rezervy“ pre multihrisko ( projekt ihriska máme od roku 2008). Pôvodne sektor diaľky mal byť „nalepený“ na bežecký ovál. Z vyššie uvedeného dôvodu sme spravili korekciu projektu a vybrali sme podľa môjho názoru najlepšie riešenie, aj keď sme dodávateľovi skomplikovali realizáciu," povedal Dušan Béreš, vedúci odboru investičnej výstavby trnavskej radnice.

„Rio síce nebolo priamou inšpiráciou (profesionálne sektory skoku do diaľky sú izolované, ale spravidla majú dva doskočiská na obidvoch koncoch rozbehu, aby využili optimálnejší smer vetra), ale máme naozaj samostatný sektor skoku do diaľky oproti projektu. Presne ako v Riu. Pre mňa, možno aj ako bývalého atléta, je najväčším plusom to, že konečne máme prvé takéto multifunkčné tartanové ihrisko,“ prezradil pre spravodajský portál Trnava 24 Béreš.

Do konca mesiaca

Podľa jeho slov trvalo nekonečných 12 rokov, kým sa myšlienka a prvý objekt uviedol so samotnej praxe. „Poznám podrobne genézu tejto športovej témy a bol som pri zrode tejto myšlienky a tak trochu pokladám aj za symbolické, keď v čase otvárania nášho ihriska Slovensko v Riu získalo prvú olympijskú atletickú zlatú medailu. Kiež by to bolo impulzom pre deti a ich rodičov, že športovať sa oplatí a dáva to životu ďalšiu dimenziu,“ zdôraznil Béreš.

Dodal, že mesto má záujem, aby ihrisko bolo maximálne využívané a teda bolo prístupné aj verejnosti. Ako doplnil, bude však potrebné nastaviť systém prevádzky a ostrahy areálu tak, aby sa skĺbili prvky bezpečnosti, správneho používania ( napríklad vhodnosť obuvi) i optimálneho komfortu pri športovaní. Ihrisko by malo byť dokončené do konca tohto mesiaca.

Aktuálny nákres chystaného ihriska si môžete pozrieť v našej priloženej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Hl. foto: ilustračné

OBRAZOM: Nákres  multifunkčného športoviska v Trnave
1
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM