Samospráva

V Trnave štartuje zaujímavý projekt: Tančiareň pre seniorov!

Tančiareň pre seniorov je jedným z prvých projektov, ktoré sa začnú realizovať v rámci pilotného ročníka Participatívneho rozpočtu mesta na rok 2016.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave štartuje zaujímavý projekt: Tančiareň pre seniorov!
Zdroj: TASR

Tančiareň pre seniorov svoje brány skôr narodeným Trnavčanom otvorí už o necelý týždeň, v nedeľu 18. septembra.

Vytiahnuť „do ulíc“

Tančiareň chce seniorov vytiahnuť „do ulíc“, poskytnúť im možnosť sociálneho kontaktu, spoločenského vyžitia, stretnutia s rovesníkmi i vytancovania sa pri hudbe ich mladosti. Konať sa bude v priestoroch kaviarne mestského amfiteátra, ktorý je majetkom mesta a v súčasnosti nie je v prevádzke. „Bude vždy v nedeľu, až do konca roka, okrem sviatkov, od 16. do 19. hodiny. Poslednou bude predsilvestrovská Tančiareň, výnimočne v piatok 30. decembra,“ informovala vedúca tímu seniorských dobrovoľníkov-organizátorov Žela Ondrušková.

Kapacita kaviarne je 90 miest. Mesto poskytlo na Tančiareň viac ako 2000 eur, ktoré zahŕňajú nájomné, nákup potrebného inventáru i honorár pre účinkujúce Duo Expres, ktoré bude chvíle v Tančiarni pre seniorov spríjemňovať. Organizačný tím pracuje bez nároku na odmenu, bezplatný bude i vstup na podujatie. „Limitujúcim faktorom je iba kapacita kaviarne, prísť môže každý trnavský senior bez ohľadu na to, či je organizovaný v niektorom z denných centier, alebo nie,“ dodala Ondrušková. Seniori už teraz rozmýšľajú, ako v projekte pokračovať na budúci rok. Ukazuje sa, že najväčším problémom je nájsť vhodné miesto.

Podporí všetky projekty

Mesto Trnava v tomto roku podporí všetkých 15 podaných projektov participatívneho rozpočtu. Najskôr bolo na tento účel vyčlenených 20 000 eur, čo postačovalo iba pre deväť najúspešnejších. O poradí rozhodli hlasovaním Trnavčania, na prvých miestach skončilo vybudovanie mobiliáru na promenáde, poradenstvo pre sociálne slabé rodiny, projekt vzdelávania pre minimalizáciu odpadov a Tančiareň pre seniorov. Neskôr sa mesto rozhodlo podporiť v pilotnom ročníku všetky projekty a pridalo ďalších 19 500 eur.

Podľa Veroniky Majtánovej z referátu komunikácie na trnavskej radnici „na spadnutie“ je už aj projekt vyznačenia cyklochodníka popri Trstínskej ceste a projekt využitia betónových plôch v lokalite Hospodárskej ulice, Ul. Andreja Kubinu a Kalinčiakovej ulice ako priestoru na kvalitný streetart a grafiti. „Skúsení streetartoví umelci skrášlia počas septembrového víkendu 24. a 25. septembra nevzhľadné panely na bývalých detských ihriskách,“ dodala Majtánová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM