Monika Hanigovská Kultúra

V Trnave vyrástlo nové lákadlo: Nádvorie okrem kultúry prepojilo známe ulice

Malý Rím má nové kultúrne a oddychové centrum, ktoré nesie názov Nádvorie. To spojilo dva objekty na Trojičnom námestí a dva na Štefánikovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vyrástlo nové lákadlo: Nádvorie okrem kultúry prepojilo známe ulice
12
Galéria
Zdroj: TASR

Nádvorie – priestor pre súčasnú kultúru v centre Trnavy, predstavil v pondelok 5. februára krátko pred jeho otvorením pre verejnosť Miroslav Trnka. Rodený Trnavčan, spojil doň niekoľko objektov v historickom jadre mesta s ambíciou vytvoriť mestotvorný prvok s ponukou kultúrnych a oddychových funkcií pre všetky vekové kategórie. Rodina Trnkovcov preinvestovala v rámci tohto projektu od roku 2012 viac ako 15 miliónov eur.

Nádvorie spojilo dva objekty na Trojičnom námestí a dva na Štefánikovej ulici. Prepojením ich dvorov vznikol priestor ponúkajúci využitie od letného sedenia pri občerstvení, cez koncerty až po vianočné trhy.

Rekonštrukciu a novú výstavbu viedol architektonický ateliér Vallo&Sadovský, ktorý bol za práce na objekte na Trojičnom námestí č. 5 nominovaný na Cenu za architektúru CEZAR 2017 a investor Miroslav Trnka získal za jeho obnovu cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka.

Našli vzácne artefakty

Keďže pri Nádvorí išlo o historické objekty, nutná bola úzka spolupráca s pamiatkarmi, vrátane rozsiahleho archeologického výskumu. „Priniesol vzácne artefakty dokazujúce, že lokalita bola živou obchodnou tepnou už pred stáročiami,“ uviedol Trnka. Z novodobých nálezov spomenul zamurovanú muníciu, ktorá bola podľa pyrotechnikov funkčná.

Zdroj: TASR

Priestor uvíta rôzne aktivity

Nádvorie bude platformou pre viaceré aktivity. „Nachádza sa tam aj prvý trnavský coworking pre startupy, kancelárie pre kreatívny priemysel,“ uviedol mladší z Trnkovcov, syn Michal. Okrem toho vznikol priestor aj pre ubytovanie študentov z niektorej z troch vysokých škôl v Trnave, sídli v ňom aj Trnavské rádio. Kultúrne aktivity od filmových projekcií, divadelných predstavení až po koncerty domácich i zahraničných kapiel a interpretov bude mať pod palcom centrum Malý Berlín s dvoma sálami.

Zdroj: TASR

V oblasti gastronómie sa k už jestvujúcej kaviarni Thalmeiner pridá nová piváreň a reštaurácia Akadémia a remeselná pekáreň Chlieb Náš, obe pod vedením oceňovaného šéfkuchára Lukáša Heska. „Pekáreň bude sídliť v priestoroch, ktoré v 17. storočí unikátnymi štukami obohatili majstri, keď pracovali na výzdobe Katedrály sv. Jána Krstiteľa,“ dodal Michal Trnka.

Chceli vytvoriť čosi viac

Projekt Nádvoria je koncipovaný s dôrazom na dlhodobú udržateľnosť. Rodina investorov preto vytvorila nadačný fond, ktorého výnosy majú financovať prevádzku a aktivity Nádvoria do budúcnosti. „Nechceli sme len postaviť budovy a nakúpiť vybavenie. Chceli sme vytvoriť niečo, čo môže pretrvať a pôsobiť dlhodobo, akoby sebestačný ekosystém,“ hovorí o zámere Michal Trnka. Riaditeľom Nádvoria je Dušan Vančo, ktorý stál pri vzniku Rádia_FM a takmer deväť rokov bol jeho riaditeľom.

OBRAZOM: Nádvorie otvoria v apríli, chce priniesť Trnavčanom mestskú kultúru
12
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM