Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave vysadia 196 000 kvetov. Chcú dosiahnuť efekt prírodných kvitnúcich lúk

Trnavská radnica prezradila plány ohľadne výsadby jarných cibuľovín. V meste chcú vysadiť 196 000 kvetov. Cieľom má byť efekt prírodných kvitnúcich lúk.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vysadia 196 000 kvetov. Chcú dosiahnuť efekt prírodných kvitnúcich lúk
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavská radnica už teraz informuje o výsadbe jarných cibuľovín, ktoré majú krášliť naše mesto. Podľa vyjadrenia mesta pôjde o približne 196 000 rozmanitých kvetov, ktoré začnú už od skorej jari zdobiť nielen záhony, ale aj trávnaté plochy.

Novozaložené záhony

Skrášlenie sa bude týkať aj nových lokalít. Novo založené záhony nájdu Trnavčania na Študentskej ulici, ale aj v parčíku za daňovým úradom. Jarné cibuľoviny sa „prebudia“ aj na Clementisovej ulici za malometrážnymi bytmi. Okoloidúcim bude spríjemňovať deň trvalková výsadba na štvorcových záhonoch. Podľa mesta by mali v tejto lokalite vydržať kvety minimálne päť, v dobrom prípade aj desať rokov bez obnovovania výsadby aj cibuľoviny.

Prečítajte si: Prichádza zmena času. Prečo si dať pozor na zdravie?

Efekt prírodných kvitnúcich lúk

V obľúbenom parku v Sade Antona Bernoláka sa vysadia biele snežienky a neskôr ich nahradia krókusy, modrice, modravky, veternice a botanické tulipány. Pri neďalekom Guliverovom ihrisku nájdeme na jar rozkvitnuté žlté narcisy aj modrovky. Mesto Trnava myslelo aj na okolie vysokoškolských inštitúcii. Okolie sochy pápeža Jána Pavla II. sa popýši bielymi krokusmi a ružovo-bielymi tulipánmi, na neďalekom trávniku pred Fakultou zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity budeme môcť naraziť na cibuľoviny vo fialovo-bielom šate.

Mesto ozrejmilo aj novinku, ktorú chystá. Vysádzať bude pomocou špeciálneho prístroja. Tento stroj sa použije na trávnikoch, ale aj záhonoch. Konečným výsledným cieľom má byť efekt prírodných kvitnúcich lúk.

Trvalkové záhony

Radnica počíta aj s trvalkovými záhonmi, ktoré podľa vyjadrenia mesta potrebujú viac času na svoj nástup do plnej krásy. V niekoľkých lokalitách nájdu Trnavčania aj jarné dvojročné kvety. Pri fontáne, vedľa pošty na Trojičnom námestí vyrastú modrice, nezábudky aj tulipány v kompozícií záhonov.

Podľa radnice sa Trnavčania dočkajú aj novinky vo výsadbe kvetov, keď bude bulharský cesnak dosadený do záhonov na Hviezdoslavovej ulici. Korzo zase spríjemnia výrazné sadenice, známe ako Kleopatrine ihly.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM