Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave vzniklo nové platidlo: Hlinený dukát pomôže ľuďom bez domova

Hlinený dukát s podobizňou sv. Martina je prvým takýmto platidlom v Trnave vôbec. Má pomôcť najbiednejším ale aj edukovať jeho samotných darcov.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vzniklo  nové platidlo: Hlinený dukát pomôže ľuďom bez domova
Zdroj: Trnavská arcidiecézna charita

Pomôcť ľudom bez domova budeme môcť najnovšie aj tzv. hlineným dukátom. Ten zabezpečí jeho prijímateľovi najdôležitejšie ľudské potreby pre život. Projekt podľa slov riaditeľa Miroslava Dzurecha z Trnavskej arcidiecéznej charity podporilo aj mesto Trnava.

Keď peniaze posilňujú závislosť

Hlinený dukát by mal vyriešiť niekoľko problémov. „Tento projekt je vytvorený špeciálne pre ľudí, ktorí žobrú napríklad pred kostolmi ale aj na verejnosti, námestiach, či na stanici. A dostávajú za to peniaze. Tie však často používajú ľudia bez domova nesprávnym spôsobom. To znamená, že takto posilňujú svoje závislosti na alkohole, drogách a podobne. Alebo sú pasení. Teda niekto ich takto využíva a títo ľudia žobrú peniaze pre niekoho iného,“ povedal pre náš spravodajský portál riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech.

Po Prešove a Košiciach bude Trnava tretím slovenským mestom, kde môžu ľudia symbolickým platidlom z hliny zabojovať proti žobraniu a pomôcť takýmto spôsobom.

Dukát kúpia darcovia v kostoloch, na radnici a v mestskej veži. A následne takýto dukát podarujú človeku bez prístrešia. Jeden dukát má hodnotu jedného eura. Dukát si potom jeho prijímateľ v charitatívnom centre následne zamení zato, čo bude potrebovať.

Nie len jedlo za dukát

„Chceme dať doslovne do ruky darcom, ktorí chcú pomôcť takýmto ľuďom skutočne niečo, čo im pomôže. Teda, symbolický hlinený dukát, ktorý budú môcť ľudia bez domova u nás vymeniť za veci, ktoré im pomôžu. To znamená, za jedlo, potravinový balík, sprchu, teplo, sociálne poradenstvo, teda vymenia to za to, čo im v konkrétnom stave skutočne pomôže,“ vysvetľuje ďalej M. Dzurech.

Projekt však celkovo stojí najmä na darcoch. "Celkovo je projekt orientovaný najmä na darcov. Až sekundárne sa budú riešiť ľudia bez domova, pretože darcovia sú tí, ktorí takpovediac konajú nesprávne a dávajú ľudom bez prístrešia peniaze,“ pričom ako ďalej dodáva Dzurech, v prvom rade budú distribuované letáky pre verejnosť, uskutočnia sa prednášky vo všetkých trnavských kostoloch a v televízii a až potom sa bude mocť využívať samotné platidlo.

Hlinený dukát je z keramiky. Na jednej strane má vytlačený nápis a iniciálky trnavskej charity, na druhej strane je znázornená podobizeň sv. Martina, ktorý sa podelil o svoj plášť so žobrákom.

Pričom za jeden deň si bude môcť takýto človek v núdzi vymeniť len dva dukáty, aby sa predišlo prípadnému zneužívaniu – napríklad k samotnému predaju potravinových balíčkov. Projekt sa spustí pondelok, 18. decembra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM