Dominika Handzušová Kultúra

V trnavskom divadle odhalili ďalšiu bustu: Nadobro sa tu usadil Ferko Urbánek

Ferka Urbánka si pri príležitosti 80. výročia úmrtia uctili v Divadle Jána Palárika. Dramatikovi, ktorého život bol úzko spätý s Trnavou, odhalili bustu.

Ilustračný obrázok k článku V trnavskom divadle odhalili ďalšiu bustu: Nadobro sa tu usadil Ferko Urbánek
Foto: Dominika Handzušová

Bustu odhalil teatrológ Anton Kret a predseda Haulikovho inštitútu, kňaz Pavol Zemko, ktorý ju i posvätil. Na slávnosti sa zúčastnili aj viacerí členovia rodiny Ferka Urbánka.

Spätý s Trnavou

Ferko Urbánek (1858 – 1934), pôvodom Čech, vyrástol v Púchovskej doline a zžil sa so slovenským prostredím natoľko, že sa stalo predobrazom jeho dramatických „obrazov zo života“. Vďaka jeho hrám sa ľud naučil divadlo hrávať i do divadla chodiť. Dramatik bol s Trnavou úzko spätý, v rokoch 1904 – 1923 pôsobil vo funkcii tajomníka Spolku sv. Vojtecha a aktívne sa zapojil do spolkového, náboženského i spoločenského života v meste, bol aj spolumajiteľom miestnej tlačiarne Urbánek a spol.

Nechýbal Kamenný chodníček

Jeho busta je inštalovaná na 1. balkóne divadla v susedstve busty priateľa, skladateľa Mikuláša Schneidra Trnavského, ktorému poskytol niekoľko textov na zhudobnenie, a ktoré zľudoveli (Ružičky, Keby som bol vtáčkom a iné). Treťou bustou v interiéri trnavského divadla je podobizeň dramatika a národovca Jána Palárika, ktorú inštalovali vo foyeri.

Urbánkova busta je kópiou diela Jozefa Pospíšila, do bronzu ju odlial Ladislav Sabo. Počas spomienkového večera na slovenského prozaika, básnika a autora viac ako 50 divadelných hier otvorili komornú výstavu Dramatické stopy Ferka Urbánka, ktorú pripravil bratislavský Divadelný ústav. Uviedli tiež knihu divadelného historika a teatrológa Ladislava Čavojského Ferko Urbánek alebo Náš divadelný šlabikár. Na záver sa uskutočnilo predstavenie najčastejšie hranej Urbánkovej veselohry Kamenný chodníček v podaní trnavských hercov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM