Dominika Handzušová Kultúra

Večerné koncerty na hrade: Červeným Kameňom a Katarínkou zaznie komorná hudba

Baroková noc na hrade Červený Kameň a koncert v rámci Noci hradov a zrúcanín na Katarínke. Vychutnajte si sobotný večer pod rúškom tmy v žiare petrolejok a sviečok.

Ilustračný obrázok k článku Večerné koncerty na hrade: Červeným Kameňom a Katarínkou zaznie komorná hudba
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Katarínka na záchranu ruín kostola a kláštora oslavuje jubileum 20 rokov. Súčasťou osláv týchto „narodenín“ bude Noc hradov a zrúcanín. V rámci podujatia je na programe koncert i nočné sprevádzanie. Večerné tóny hudby sa budú linúť aj medzi múrmi ďalšieho slovenského skvostu, na hrade Červený Kameň.

Noc hradov a zrúcanín na Katarínke

O 18:00 hod. začne koncert komornej hudby v podaní gitaristu Ondreja Veselého a sopranistky Evy Suškovej. Zaznejú skladby J.S. Bacha, C. Domeniconiho či N. Boulangera, ale aj diela žijúcich renomovaných slovenských skladateľov. Bude to napríklad éterický žalm „Nad Rzekami Babilońskiemi“ od Ondreja Veselého či kompozície Viery Janárčekovej, Vladimíra Bokesa a Miloša Betka. Poslední dvaja menovaní potvrdili aj osobnú účasť na koncerte.

Po ňom, od 19:30 hod., bude odslúžená svätá omša v ruinách kostola sv. Kataríny. Pripravené je aj malé občerstvenie s dobrovoľníkmi, ktorí toto miesto oživujú. Od 21:00 hod. je na pláne nočné sprevádzanie s príbehom sv. Kataríny vo svetle petrolejok. Odporúčanou výstrojou je čelovka alebo baterka.

Baroková noc na hrade Červený Kameň

Veľký hrad v Malých Karpatoch sa pravidelne otvára aj mimo klasické otváracie hodiny. Večerné ticho tentokrát pretnú struny harfy a nezameniteľné tóny hoboja. Dramaturgia večerného koncertu bude pozostávať zo skladieb svetoznámych hudobných skladateľov od obdobia baroka až po 20. storočie. Odznejú skladby napríklad od G.F. Händela, francúzskeho skladateľa G. Faurého, či C. Debussyho. Okrem spomínaných zaznejú aj sólové skladby pre harfu.

Svoje hudobné umenie predvedú slovenská hobojistka Zuzana Grejtáková a známy harfista Michal Matejčík, ktorý spolupracoval so svetovými hviezdami Georgeom Michaelom či skupinou Depeche Mode. Koncert sa uskutoční 16. augusta v Rytierskej sále hradu Červený Kameň so začiatkom o 20:00 hod. Vstupné na podujatie je vo výške 6 eur na osobu.

Foto: ilustračné.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM