Dominika Handzušová Kultúra

Veľký hrad v Malých Karpatoch: Na Červenom Kameni zúria draky

Červený Kameň je jedným z najzachovalejších hradov na Slovensku. Ponúka množstvo výstav a prehliadok pre všetky vekové kategórie.

Ilustračný obrázok k článku Veľký hrad v Malých Karpatoch: Na Červenom Kameni zúria draky
Foto: Dominika Handzušová

Hrad mal pôvodne stáť na Kukle, no vraj vždy v noci všetko, čo bolo postavené a prinesené, sa ocitlo na protiľahlom menšom kopci. Postarali sa o to tajomné sily, víly či obri, ktorí na Kukle odpradávna sídlili. Preto je Červený kameň učupený na malom skalnatom kopci.

Draci a drakobijci

Prázdniny patria deťom. Všetkým milovníkom bájnych tvorov a ich premožiteľov pripravil Červený Kameň jedinečnú výstavu. V hradnej lisovni sa môžete stretnúť s fantastickými zvieratami z povestí, rozprávok a ľudových príbehov, ktoré sa tradujú v mnohých kultúrach.

„Vôbec sa ich nebojí, on totiž vďaka rozprávkam drakov miluje,“ teší sa zo záujmu svojho syna návštevníčka Daniela (34). Malý chlapec vyvaľuje oči na obrovské vystavené sochy z dielne Aleša Drašnara a necháva si prečítať popisky ku každej z nich.

Nedá sa vybrať z jedinej

Výstava drakov nie je jedinou, ktorú môžete na hrade prejsť. Stála expozícia je zameraná na kultúru bývania šľachty. Šľachtickou rezidenciou sa zaoberá aj tzv. I. okruh – prehliadka so sprievodcom, ktorý vám predstaví interiéry hradného paláca. Dozviete sa na nej zaujímavosti o unikátnej salle terrene, hradnej lekárni, kaplnke Nanebovzatia Panny Márie, kabinete zbraní a hradnej knižnici.

II. okruh je zameraný na podzemie hradu. Sprievodca vás v rámci prehliadky Renesančná pevnosť prevedie hradnou priekopou, rozľahlými pivnicami a unikátne zachovalým obranným systémom hradu zo 16. storočia. Bez sprievodcu sú prístupné aj ďalšie miesta. Dostať sa môžete do všetkých podlaží severnej bašty, z ktorej je pekný výhľad na sever. V hradnej strážnici si môžete vyskúšať, ako sa nespratníci cítili v klade.

Je skutočne červený?

Prehliadky sú plné zaujímavostí z histórie. Napríklad sa dozviete aj, prečo sa Červený Kameň volá červený – a uvidíte to i na vlastné oči. Stačí zájsť do podzemia, kde sú ešte zachované časti pôvodných múrov hradu. Hoci bol na to dômyselne stavaný, v skutočnosti nebol hrad nikdy dobývaný a teda ani dobytý. Preto je napriek úctyhodnému veku vo výbornom stave.

„Rada spoznávam Slovensko, jeho hrady a zrúcaniny sú mojou srdcovkou. Bývame za Trnavou, ale už sme tu dávno neboli. Chcela som vidieť, ako hrad vyzerá po rekonštrukcii tej strechy, ktorá padla cez víchricu,“ povedala nám Martina (47), ktorá sem zavítala so svojimi už dospelými deťmi.

„Je to už možno aj dvadsať rokov, čo sme tu boli s deťmi naposledy, dosť sa to zmenilo. Je tu veľmi pekne a nečakala som, že tu bude toľko ľudí,“ hovorí Martina, na čo jej syn dodal, že si na prehliadku pre veľký záujem dokonca museli počkať – termín, ktorý by pôvodne stíhali, bol už vypredaný.

  1. okruh – Šľachtická rezidencia – prehliadka prístupná denne od 9:00 hod. do 17:00 hod. (vrátane). Prehliadky začínajú každú celú hodinu, v prípade veľkého záujmu každých 15 minút. V mesiacoch október až apríl sú vstupy vždy o 10:00 hod., 13:00 hod. a 15:00 hod., pričom v pondelky je hrad zatvorený.

    Vstupné dospelí 6 €, mládež 6 – 18 rokov a študenti 3 €, deti 3 – 6 rokov 1 €, deti do 3 rokov zdarma. Rodinné vstupné (2 dospelí + 3 deti) 15 €.

  2. okruh – Renesančná pevnosť – prehliadka prístupná denne od 9:00 hod. do 17:00 hod. Vstupy sú vždy o štvrť po celej hodine, v prípade veľkého záujmu každých 15 minút.

    Vstupné dospelí 5 €, mládež 6 – 18 rokov a študenti 2,50 €, deti 3 – 6 rokov 1 €, deti do 3 rokov zdarma. Rodinné vstupné (2 dospelí + 3 deti) 12 €.

Výstava Draci a drakobijci prístupná denne od 10:00 hod. do 18:00 hod., vstupné 2,50 €. Prebieha do konca augusta. Fotografovanie vítané.

Červený Kameň
28
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM