Martin Károly Rôzne

Veriaci prichádzajú do kostolov k Božiemu hrobu, večer je Veľkonočná vigília

Katolícka cirkev dnes slávi tretí deň Veľkonočného trojdnia, ktoré sa začalo na Zelený štvrtok. Počas dňa veriaci spomínajú na mŕtveho Krista, prichádzajú do kostolov k modlitbám a poklone pri Božom hrobe. Vo večerných hodinách sa však už radujú z je

Obrady Bielej soboty sa konajú po západe slnka v rámci tzv. Veľkonočnej vigílie (bdenia). Podľa pradávnej tradície je táto noc očakávaním Pána, noc bdenia, zasvätená Pánovi. Oslava Kristovho zmŕtvychvstania sa začína na Bielu sobotu večer, pôvodne v noci, keď sa začínala aj židovská pascha – sviatky Židov na pamiatku poslednej večere v egyptskom zajatí, kedy anjel smrti prešiel okolo príbytkov Izraelitov a neuškodil im, lebo mali veraje dverí pomazané krvou obetného baránka, teda sviatky, pred ktorými bol Ježiš ukrižovaný. Počas Veľkonočnej vigílie cirkev bdie a očakáva Kristovo zmŕtvychvstanie. Katolícka cirkev v noci pred Veľkonočnou nedeľou slávi vigíliu už ako radostnú slávnosť vzkriesenia, znovu sa rozozvučia zvony, ktoré od štvrtka večera mlčali.

Veľkonočná vigília – noc pred Veľkonočnou nedeľou, bola pôvodne veľmi dlhá bohoslužba, ktorá sa začínala v sobotu večer, trvala celú noc a končila sa v nedeľu ráno krstom katechumenov.

V súčasnosti je bohoslužba skrátená, obrad slávenia vigílie však zostáva liturgicky veľmi bohatý. Začína sa posvätením ohňa a veľkonočnej sviece – paškálu. Nasleduje slávnostný vstup do chrámu, ktorý je ponorený do tmy a po slovách „Kristus, svetlo sveta“, sa postupne zapaľujú ďalšie sviece, ktoré priniesli veriaci, rozžínajú sa ako symbol zmŕtvychvstania Krista. Súčasťou liturgie slova sú potom čítania zo Starého zákona pripomínajúce veriacim dejiny od stvorenia sveta až po narodenie Ježiša Krista. Po čítaniach zaznie chválospev – Sláva Bohu na výsostiach, rozozvučia sa zvony a organ. Súčasťou Veľkonočnej vigílie je posvätenie krstnej vody a obnovenie krstných sľubov, svätá omša s veľkonočnými spevmi a na záver slávnostná procesia zmŕtvychvstania Pána. Vo viacerých chrámoch sa vykonáva krst či birmovka dospelých.

V gréckokatolíckej cirkvi sa na Veľkú sobotu ráno slúži Jeruzalemská nadhrobná utiereň. Podvečer sa v chrámoch koná vigílna svätá liturgia Bazila Veľkého s večierňou. Pri tejto liturgii sa tak ako v rímskokatolíckej cirkvi udeľujú iniciačné sviatosti katechumenom – krst, birmovanie či sväté prijímanie.

V evanjelických kostoloch sa na Bielu sobotu väčšinou nekonajú služby Božie, je to prípravný deň pred Veľkonočnou nedeľou a Veľkonočným pondelkom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM