Monika Hanigovská Rôzne

Vítanie mája pri Trnave s pestrým programom: Retro sprievod, dobroty i tancovačky

Mnohé dedinky pri Trnave sa chystajú stavať máj. Lákať však budú aj na pestrý program. Pozrite sa, čo sa v okolí nášho mesta chystá.

Ilustračný obrázok k článku Vítanie mája pri Trnave s pestrým programom: Retro sprievod, dobroty i tancovačky
Zdroj: TASR

V okolí Trnavy pripravujú obce tradičné stavanie mája. Okrem takejto lákavej tradície pripravili aj iné zaujímavosti. Vybrali sme vám hneď niekoľko dediniek, kde budete môcť zažiť naživo tradičné stavanie a vítanie mája ale aj iné lákavé aktivity, ktoré sa s týmto zvykom spájajú.

Nenechajte si ujsť Retro sprievod

Neďaleko Trnavy, v obci Borová sa uskutoční naozaj netradičná akcia s názvom „Predprvomájový retro sprievod obcou“. V posledný aprílový deň si tak budeme môcť vychutnať zaujímavý sprievod o 17.00 hodine. Stretnutie je naplánované pred obecným úradom.

Plánovaná akcia sa bude niesť v duchu retro oblečenia sedemdesiatich a osemdesiatich rokov. Sprievode sa budú mihať napríklad pionierske aj zväzácke košele, šatky, aj odznaky. Sprievodom sa budú ďalej niesť sovietske aj československé zástavy, transparenty, či samotné heslá. Stavanie mája sa uskutoční o 18.00 hodine. Nebude chýbať ani nefalšovaná Májová veselica. Tá sa bude konať v kultúrnom dome spomínanej obci.

Koncert a športovci vystavajú máj

Sviatok prvého mája si uctia aj v obci Voderady. Ten si domáci vychutnajú na predmájovom koncerte dychovej hudby Lieskované. Tá odštartuje 30. apríla so začiatkom o 18.00 hodine. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v sále KD.

Ako informujú organizátori akcie, po koncerte bude nasledovať program detí z folklórneho súboru z materskej školy a následne tradičné stavania mája, ktoré zabezpečia športovci z TJ Družstevník a Floppers. Návštevníci sa môžu tešiť aj na občerstvenie.

Zdroj: TASR

Zdobenie aj zábava s dídžejom

Aj neďaleká obec Bíňovce pripravila zaujímavú akciu. Dobrovoľný hasičský zbor Bíňovce a Obecný úrad Bíňovce pozývajú na vlastné stavanie mája. To sa uskutoční 30. apríla v čase od 17.00 do 19.00 hodine v tamojšej dedine. V rámci kultúrneho programu vystúpia deti MŠ Bíňovce a deti MŠ. Stužky budú viazať deti MŠ, ZŠ a dievčatá z obce. Návštevníci sa môžu tešiť aj na občerstvenie.

Aj v Hrnčiarovciach nad Parnou sa bude stavať máj 30. apríla. O 19.00 hod. sa uskutoční sprievod od pohostinstva Lipka ku kultúrnemu domu, o 19.30 hod. je naplánované stavanie mája a o 20.00 hod. májová veselica.

Aj v neďalekom Zavare sa bude stavať máj. Obecný úrad a Kultúrna komisia pozývala všetkých milovníkov tohto sviatku na stavanie mája, ktoré sa uskutoční dňa 30. apríla o 16.00 hod. pred Obecným úradom v Zavare. Návštevníci sa môžu tešiť na ozdobovanie a stavanie mája za sprievodu dychovej hudby Šurovanka a vystúpenia žiakov tamojšej základnej a materskej školy. Aj Aj tu sa môžete tešiť na občerstvenie.

Bude sa tancovať

OU Zeleneč a Nadšenci v neďalekom Zelenči pripravili zaujímavý program s názvom Stavanie mája. To sa uskutoční 30. apríla o 16.30 hod. pred Kultúrnym domom Zeleneč. Okrem stavania mája sa môžete tešiť aj na pravú májovú veselicu. Tradičné stavanie začne o 17.00 hod. Následne vystúpia deti zo ZŠ a MŠ a do tanca zahrá DJ Vladis. Hladné žalúdky si počas tohto dňa taktiež prídu na svoje.

Aj v ďalších dedinkách

Na stavanie mája sa pripravujú aj ďalšie okolité dedinky. V Bučanoch odštartuje 30. apríla o 18.30 hod. pred kultúrnym domom. V programe vystúpia žiaci ZŠ s MŠ, seniorská skupina Bučančani a DH Bučianka. Máj už tradične postavia členovia DHZ. Pripravené bude aj občerstvenie.

Dolné Orešany postavia svoj máj taktiež 30.apríla. Začiatok akcie je naplánovaný pred obecným úradom o 18.00 hodine. V programe vystúpi ZŠ a MŠ, spevácky súbor Dolnoorešanka a klub country tancov Oregon. Návštevníci sa môžu tešiť na voňavý guláš.

V Smoleniciach, Bolerázi, Dolnej Krupej, Kátlovciach (od 19.00 do 21.00 hod.), Naháči (od 16.00 hod. pred poštovým úradom), Špačinciach (od 18.00 hod. v parku pri kultúrnom dome), Cíferi (od 16.30 hod., Dom kultúry Pác), či napríklad v Trstíne (od 16.30 hod.) si taktiež môžete vychutnať stavanie 1. mája a to v posledný aprílový deň.

Stavanie majcichovského mája uskutoční 30.apríla od 19.00 hod., sprievod vykročí od križovatky pri cintoríne. Pripravený bude bohatý kultúrny program. Predstaví sa podujatie názvom Rozmarín s Rozmarínčekom, do tanca zahrá hudobná skupina TYP a o 22.30 hod. návštevníkov poteší tombola.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM