Monika Hanigovská Rôzne

Vítanie mája pri Trnave vo veľkom štýle: Veselice, lahodné jedlo i retro sprievod

V okolí Trnavy pripravujú obce tradičné stavanie mája. Okrem takejto lákavej tradície pripravili aj iné zaujímavosti. Tu sú naše tipy, kam sa vybrať.

Ilustračný obrázok k článku Vítanie mája pri Trnave vo veľkom štýle: Veselice, lahodné jedlo i retro sprievod
Zdroj: TASR

Medzi slovenské zvyky patrí aj stavanie tradičného mája. Máj, vyzdobený mladý stromček, ktorý symbolizuje príchod jari a lásky sa taktiež spája aj s našim trnavským krajom. Tento „zelenkastý symbol“ si budeme môcť vychutnať o niekoľko dní hneď v niektorých obciach neďaleko Trnavy.

Vybrali sme vám hneď niekoľko dediniek, kde budete môcť zažiť naživo tradičné stavanie a vítanie mája ale aj iné lákavé aktivity, ktoré sa s týmto zvykom spájajú. Vyberajte z našich tipov.

Retro sprievod obcou

Neďaleko Trnavy, v obci Borová sa uskutoční naozaj netradičná akcia s názvom „Predprvomájový retro sprievod obcou“. V posledný aprílový deň si tak budeme môcť taktiež vychutnať zaujímavý sprievod o 17.00 hodine. Stretnutie je naplánované pred obecným úradom.

Plánovaná akcia sa bude niesť v duchu retro oblečenia sedemdesiatich a osemdesiatich rokov. Sprievode sa budú mihať napríklad pionierske aj zväzácke košele, šatky, aj odznaky. Sprievodom sa budú ďalej niesť sovietske aj československé zástavy, transparenty, či samotné heslá. Stavanie mája sa uskutoční o 18.00 hodine. Nebude chýbať ani nefalšovaná Májová veselica. Tá sa bude konať v kultúrnom dome spomínanej obci.

Predmájový koncert

Vo Voderadoch sa uskutoční predmájový sviatočný koncert dychovej hudby Borovienka, ktorý sa predstaví v posledný aprílový deň o 17.00 hodine, v tamojšom kultúrnom dome. Vstup na koncert bude podľa slov organizátora akcie bezplatný. Po koncerte sa diváci môžu tešiť aj na ďalší lákavý program.

Predstaví sa folklórny súbor z materskej školy spomínanej obce a návštevníkov poteší i miestny tanečný odbor ZUŠ. Program sa zakončí tradičným stavaním mája, ktorí zabezpečia športovci z TJ Družstevník a Floppers. Podľa slov organizátorov bude postarané aj o občerstvenie.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Viazanie stužiek

Aj neďaleká obec Bíňovce pripravila zaujímavú akciu. DHZ Bíňovce a Obecný úrad Bíňovce pozývajú 30. apríla o 17.00 hodine na tradičné podujatie s názvom Stavanie mája. V rámci kultúrneho programu vystúpia deti MŠ Bíňovce a deti MŠ. Stužky na májku budú viazať deti MŠ, ZŠ a dievčatá z obce. Návštevníci sa môžu tešiť aj na občerstvenie.

Lákavé stavanie mája môžete zažiť aj v Zavare. Obecný úrad v Zavare a Kultúrna komisia pozýva na tradičné stavanie mája, ktoré sa uskutoční dňa 28. apríla 2017 o 16.00 hodine pred obecným úradom v Zavare.

Návštevníci si budú môcť „popásť oči“ na zdobení ale aj stavaní mája za sprievodu dychovej hudby Šurovanka, vystúpenia žiakov základnej a materskej školy, či vystúpenia folklórneho súboru Zavaran. Nebude chýbať ani občerstvenie.

Májová veselica

OU Zeleneč a Nadšenci v neďalekom Zelenči pripravili zaujímavý program s názvom Stavanie mája. Akcia bude spojená aj s májovou veselicou. Program odštartuje 30. apríla o 16.00 hodine pred KD Zeleneč, pričom do stavania mája sa organizátori pustia o 16.30 hodine. Návštevníci sa môžu tešiť aj na program pod taktovkou ZŠ a MŠ Zeleneč, pričom do tanca zahrá hudobná skupina Tip. Podľa slov organizátorov na účastníkov čaká bohaté občerstvenie.

Aj ďalšie obce

Aj ďalšie obce v našom okrese pripravili zaujímavý program. Takouto dedinkou sú napríklad Bučany. Starosta obce a obecné zastupiteľstvo v Bučanoch pozýva na tradičné stavanie mája, ktoré sa uskutoční 30. apríla o 18.00 hodine pred kultúrnym domom v Bučanoch. Podľa slov organizátora akcie, budú máj tradične stavať členovia DHZ Bučany. Obec pripravila aj pohostenie vo forme guláša a iného občerstvenia.

Dolné Orešany postavia svoj máj taktiež 30. apríla. Začiatok akcie je naplánovaný pred obecným úradom o 17.00 hodine. V obci Smolenice si vychutnáte stavanie mája taktiež 30. apríla v KD Stará škola (Neštich). O bohatý program sa postará OZ Neštišané, DFS Čerešenka, ÚJe Danka.

Na tradičné podujatie s názvom „Stavanie majcichovského mája“, pozýva samotná obec Majcichov. To sa uskutoční 30. apríla od 18.30 hodine a to za sprievodu, ktorý sa zhromaždí od križovatky pri cintoríne. Kultúrny program spestrí folklórny súbor Rozmarín s Rozmarínčekom, o zábavu sa postará hudobná skupina Unisong.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

O čosi skôr začnú stavať máj v Špačinciach. A to 28. apríla o 18.00 hodine pri kultúrnom dome. OcÚ Špačince a DHZ Špačince prichystali bohatý program, pod taktovkou detí z MŠ Špačince a DFSk Špačinčanka. Prázdne žalúdky si zase pochutnajú na pripravenom občerstvení.

Aj obecný úrad Kátlovce nezabudol na stavanie tradičného mája. To sa uskutoční v spolupráci s mužskou speváckou skupinou Kátlovani a DHZ Kálovce. Tradičné stavanie mája sa uskutoční v sobotu, 29.4. 2017 o 18.00 hodine pred obecným úradom. Príďte si posedieť pri ľudových piesňach MSS Kátlovani a ochutnať dobré vínko a chutný guláš.

Rovnako aj v Šúrovciach postavia máj. Kultúrna komisia a obecný úrad v tamjšej obci oslávi tradičné stavanie mája v nedeľu 30. apríla 2017 o 19.00 hodine pri kultúrnom dome v Šúrovciach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM