Dominika Handzušová Samospráva

Vláda sa zíde v Špačinciach: Nášmu kraju udelí finančnú pomoc - 2 milióny eur!

Vláda na svoje 14. výjazdové rokovanie zamieri do Špačiniec. Pozrite sa, kam poputujú dva milióny eur, ktoré kraju vláda udelí z rezerv.

Ilustračný obrázok k článku Vláda sa zíde v Špačinciach: Nášmu kraju udelí finančnú pomoc - 2 milióny eur!
Zdroj: TASR

Vláda zamieri opäť do slovenských regiónov. Cieľom v poradí 14. výjazdového rokovania je okres Trnava. Ministri sa nezídu v samotnej Trnave, ale v susedných Špačinciach. Privíta ich starosta Július Zemko, ktorý kandidoval vo vlaňajších komunálnych voľbách za vládnu stranu.

Po polstoročí od Tita

„Špačince si vážia, že bude na ich pôde rokovať vláda,“ uviedol starosta. Stane sa tak po polstoročí od chvíle, keď do obce v roku 1965 zavítal prezident Juhoslávie Josip Broz Tito v sprievode Alexandra Dubčeka a plejády ďalších politikov. Táto chvíľa rezonuje v pamäti Špačiniec doteraz, je dochovaných množstvo fotografických záberov z jeho návštevy miestneho roľníckeho družstva i spoločnej večere v kultúrnom dome.

Návštevu dokumentuje aj krátky film, ktorý našli v archíve Hlohovskej televízie a obec ho vydala na DVD v roku 2011 pri oslavách 900. výročia prvej písomnej zmienky. „Odvtedy sme až doteraz návštevu na takejto úrovni už nemali,“ dodal Zemko.

Viac ako tretina na cesty

V Trnavskom kraji je vláda už po druhý raz. Vlani v marci zasadla v Horných Orešanoch. Podobne ako vtedy aj teraz prichádza s finančnou pomocou vo výške dva milióny eur. Z rezerv v kapitole Všeobecná pokladničná správa ju do 12. júna uvoľní minister financií Peter Kažimír.

Minulý rok celá suma smerovala do zlepšenia cestnej infraštruktúry. Teraz ide do infraštruktúry viac ako tretina pomoci – konkrétne 787 500 eur. Štvrť milióna z toho získa Trnavský samosprávny kraj na čele s Tiborom Mikušom, ktorý v roku 2013 obhájil post s podporou Smeru-SD.

Zvyšné prostriedky pôjdu na opravu materských a základných škôl (343 500 eur), športovú infraštruktúru a detské ihriská (293 000 eur), kultúrne domy a podporu kultúry (162 000 eur), obecné úrady a požiarne zbrojnice (152 500 eur), domy smútku (126 000 eur), domovy sociálnych služieb (100 000 eur) a stredné školstvo (35 000 eur).

Konkrétna pomoc aj do obcí

V analýze, ktorú dostanú na stôl ministri, sa konštatuje, že na zamestnanosti v celom Trnavskom kraji sa takmer tretinou (30 percentami) podieľa samotný okres Trnava. Miera evidovanej nezamestnanosti tu ku koncu minulého roka predstavovala 6,44 percenta.

Konkrétnu pomoc dostane okrem samosprávy kraja 64 samospráv obcí z Trnavského kraja. Čo sa týka krajského mesta Trnava, vláda bude rozhodovať o podpore pre Baseballový klub Angels Trnava a Trnavskú asociáciu sluchovo postihnutých.

Ďalšiu pomoc prinesú jednotliví ministri

Minister zdravotníctva Viliam Čislák dostane za úlohu podporiť rekonštrukciu Fakultnej nemocnice v Trnave sumou 1,79 milióna eur. Minister práce Ján Richter prostredníctvom projektu „Praxou k zamestnaniu“ zlepší postavenie mladých ľudí do 29 rokov na trhu práce. Na podporu vytvárania takýchto pracovných miest u zamestnávateľov pôjde 643 976 eur.

Zastupujúci minister hospodárstva Peter Kažimír dostane úlohu iniciovať vyhľadávanie strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií, bude sa snažiť aj o podporu závodov etablovaných v Trnavskom okrese. Minister školstva Juraj Draxler má v závislosti od možností svojej rozpočtovej kapitoly vyčleniť financie na odstránenie havarijného stavu škôl v kraji.

Zmodernizujú cesty a dobrovoľné hasičské zbory

Minister dopravy Ján Počiatek zabezpečí rekonštrukciu betónovej vozovky cesty I. triedy medzi Sencom, Sládkovičovom a Galantou. Pozrieť sa má na úroveň zabezpečenia železničného priecestia na trati Lužianky – Leopoldov a spracuje i štúdie realizovateľnosti troch cestných ťahov.

Z eurofondového programu, ktorý má pod palcom minister vnútra Robert Kaliňák, poputuje pre Trnavský samosprávny kraj päť miliónov eur na modernizáciu dobrovoľného hasičského zboru a zvýšenie intervenčných kapacít v boji proti živelným pohromám.

Mohlo by vás zaujímať:
Dobrovoľní hasiči s novými autami: Dostali ich aj TIETO obce v našom kraji
Trhovisko rozkvitne všakovakými farbami: TOTO je program Májového kvetu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM