Správy Samospráva

Vlastníte byt v správe bytového družstva? Týkajú sa vás nové povinnosti!

Vlastníci bytov spravovaných Bytovým družstvom Trnava (BDT) budú za komunálny odpad po novom platiť priamo radnici.

Ilustračný obrázok k článku Vlastníte byt v správe bytového družstva? Týkajú sa vás nové povinnosti!
Foto: Monika Hanigovská

Musia preto najneskôr do 15. júna na mestský úrad oznámiť vznik povinnosti uhrádzať poplatok. Doteraz bol zahrnutý v ich platbách bytovému družstvu.

Rozhodnutie o zastavení výberu miestneho poplatku za odpad padlo v predstavenstve BDT podľa slov riaditeľky Lucie Bačíkovej k januáru tohto roka. Dôvodom boli už dlhšie trvajúce nezrovnalosti a následne aj reklamácie výberu tohto poplatku. „Nie všetci vlastníci cítia za povinnosť nahlasovať nám počty a zmeny počtov osôb trvale alebo prechodne bývajúcich v bytoch,“ povedala Bačíková pre TASR.

BDT malo podľa jej slov problémy dostať sa k relevantným číslam, na základe ktorých by mohlo vypočítať poplatok. „Nedokázali sme ručiť za správnosť výberu, tak sme už vlani začali rokovať s mestom o tomto kroku,“ dodala riaditeľka s tým, že vo viacerých mestách si už samosprávy zobrali na svoje bedrá výber poplatku. „My spravujeme bytové domy aj v Hlohovci či Leopoldove, tam to urobili už dávnejšie, vieme aj o Nitre i ďalších,“ uviedla Bačíková.

BDT spravuje, ako informovala, v Trnave 162 bytových domov, čo je 6618 bytov so zhruba 15 000 obyvateľmi.

Na skutočnosť, že niektorí vlastníci nenahlasujú počty svojich nájomníkov, doplácajú ostatní obyvatelia domu. V takto nenahlásenom byte sa totiž poplatok vyrubuje podľa predpisu, ktorý skutočnosť napríklad desiatich nájomníkov nedokáže zohľadniť. Rozdiel potom ide z vrecák ostatných obyvateľov.

Mesto ako nový výberca poplatku teraz vyzýva vlastníkov bytov pod správou bytového družstva, aby cez formuláre poštou alebo osobne na podateľni na Trhovej ulici 3 oznámili vznik poplatkovej povinnosti k miestnemu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Tlačivo je zverejnené na internetovej stránke mesta. V ňom treba uviesť počet osôb, ktoré v byte bývajú, resp. sú tam prihlásené na trvalý či prechodný pobyt alebo majú právo užívania bytu. K oznámeniu treba doložiť kópiu listu vlastníctva alebo rozhodnutie o povolení vkladu do katastra.

Druhá veľká správcovská spoločnosť Stefe sa podľa slov ekonomickej riaditeľky Zity Sedlákovej nechystá k takému kroku, aký urobilo BDT. Výhodou Stefe je, že má prístup sa k informáciám o obyvateľoch bytov, nakoľko polovičným majiteľom spoločnosti je mesto Trnava.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM