Rôzne

Vodiči, zbystrite pozornosť: Mesto uzatvára pre rekonštrukciu Halenársku ulicu

Mesto sa rozhodlo uzatvoriť Halenársku ulicu v rámci rekonštrukcie. Vodiči sa musia pripraviť na dve etapy obchádzky. Prečítajte si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, zbystrite pozornosť: Mesto uzatvára pre rekonštrukciu  Halenársku ulicu
Zdroj: TASR

Mesto Trnava oddnes do 5. septembra uzatvára Halenársku ulicu. Rekonštrukcia dôležitej a frekventovanej cestnej komunikácie v centre sa uskutoční v dvoch etapách, prvá potrvá do 9. júna a druhá sa začne 10. júna. Pre vodičov sú vytýčené obchádzky.

„Obchádzka počas prvej etapy bude vedená zo smeru od Základnej školy Angely Merici, cez Dolnopotočnú ulicu po Paulínsku a zo smeru od City Areny po križovatku ulíc Halenárska a Veselá, cez prepojovaciu komunikáciu k parkovisku pri Jednote. Počas druhej etapy bude obchádzka možná iba po uliciach Paulínska a Dolnopotočná“, informoval o rekonštrukcii Halenárskej ulici Pavol Tomašovič.

Halenárska ulica dostane novú tvár

Halenárska ulica je v zlom stave už niekoľko rokov a patrila medzi tie, o ktorých opravu Trnavčania najviac žiadali. Obnova zahŕňa kompletnú výmenu konštrukcie ulice na vyše 340 metrov dlhom úseku, kde bude odstránený nielen asfaltobetónový povrch, ale aj ostatné vrstvy komunikácie a chodníkov.

Vozovka bude z čadičovej dlažby ukladanej do vejárov. Chodníky dostanú nový povrch z kamennej žulovej dlažby, pričom šírka chodníka nebude všade rovnaká. Na východnej strane ulice, ktorá má chodcom slúžiť aj na krátkodobý odpočinok, sa má meniť od troch až po takmer sedem metrov, na západnej strane má mať jeden a trištvrte metra.

Pre zvýšenie bezpečnosti chodcov vznikne pred križovatkou s Veselou ulicou nový priechod vyznačený na priečnom spomaľovacom prahu. Všetky priechody budú bezbariérové a osvetlené. Nový mobiliár pozostávajúci z verejného osvetlenia, odpadkových košov, lavičiek, cyklostojanov, stromových mreží, stĺpikov, poklopov bude klasický, rovnaký ako na ostatných uliciach mestskej pamiatkovej rezervácie.

Aj vyzdvihnutie pôvodnej historickej zástavby

Vzhľadom na to, že samospráva chce rekonštrukciou Halenárskej nielen skvalitniť samotnú komunikáciu, ale vyzdvihnúť aj architektonické kvality pôvodnej historickej zástavby a vytvoriť pre ňu dôstojný a estetický rámec, veľká pozornosť bude venovaná sadovým úpravám.

Čiastočným presmerovaním cesty a chodníkov vznikne priestor na vytvorenie súvislých plôch zelene na západnej strane ulice. Aby sa čerstvo založenej výsadbe dobre darilo, súčasťou projektu je zavlažovanie zabezpečované z novej vŕtanej studne, ktorá má v budúcnosti slúžiť aj na zavlažovanie zelene na Hollého ulici a záhrady pri synagóge. V rozpočte Trnavy je na rekonštrukciu Halenárskej ulice vyčlenených 1,3 milióna eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM