Dominika Handzušová Samospráva

Volebná sobota v plnom prúde: TAKÁTO je zatiaľ účasť voličov

Komunálny deň v Trnave má približne polovicu už za sebou. Námatkovo sme vo volebných miestnostiach zisťovali, aká je priemerná účasť voličov.

Ilustračný obrázok k článku Volebná sobota v plnom prúde: TAKÁTO je zatiaľ účasť voličov
Zdroj: TASR

V priemere sa v nami sledovaných miestnostiach rozhodla odvoliť už približne tretina voličov. Ide tak zatiaľ o malé zlepšenie v pomere s ostatnými komunálnymi voľbami.

Hladký priebeh

„Nemáme návaly, ale stále tu niekto je. Nenudíme sa. Len teraz máme trochu voľnejšie, taký prvý útlm, ľudia sú asi na obede,“ priznali postupne v komisiách na školách na Študentskej, resp. Bottovej ulici. „Je to približne porovnateľné s ostatnými voľbami, na ktorých som už v komisii bola. Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy, všetko prebieha hladko.“

Splnená povinnosť

Voličov sme sa pýtali, na základe čoho sa o svojom hlase rozhodovali a prečo vlastne prišli voliť. Vo všeobecnosti sú k voľbám naklonení viac občania staršej generácie. Často pritom ani nie sú do poslednej chvíle rozhodnutí o tom kto dostane ich hlas. „Chodíme voliť, je to predsa povinnosť každého občana,“ hrdo vyhlásil jeden z oslovených pánov a jeho známy len súhlasne pritakal. „Čo ja viem, podľa čoho sa rozhodujem… podľa toho ako vyzerá, či je hrbatý, krivý…“ zažartoval ďalej, no jeho kolega mal jasno. „Sledujem akú má politickú minulosť a ciele do budúcnosti.“

Mladší sú skeptickí

Zastavili sme aj ľudí na uliciach s otázkou, či už voliť boli alebo sa len chystajú. Zástupcovia mladšej generácie boli skôr odmietaví. „Dáte hlas novému človeku a aj tak vás časom sklame, lebo začne hrabať pre seba. To sa netýka len Trnavy, to je všeobecne. Aj nový zlyhá tam, kde pred ním zlyhali iní. Je to všetko o korupcii, o známostiach. ‚Keď ma budeš voliť, budeš sa mať pri mne dobre‘, to sa mi nepáči. Preto nechodím voliť vôbec,“ povedala nám mladá mamička, ktorá sa do Trnavy presťahovala len nedávno.

„Nemôžem povedať, že by ma niekto oslovil. Volebný program, aspoň tie, ktoré som čítala, sa mi nezdajú byť reálne. Uvidím podľa toho, čo mi povie dcéra,“ povedala nám ďalšia z oslovených, dosiaľ nerozhodnutá, koho bude voliť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM