Samospráva

Vypracovanie projektu obnovy hradieb na Hlbokej? Nikto nemal záujem

Ani jeden záujemca nereagoval na výzvu radnice predložiť cenovú ponuku na vypracovanie projektovej dokumentácie obnovy stredovekých hradieb na Hlbokej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Vypracovanie projektu obnovy hradieb na Hlbokej? Nikto nemal záujem
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Čo zvažuje mesto?

Mesto zverejnilo výzvu s uzávierkou 3. februára, odozva však bola nulová. Podľa hovorcu Trnavy Pavla Tomašoviča radnica preto zvažuje, že projektovú dokumentáciu pripraví vo vlastnej réžii a následne vyhlási výberové konanie na realizáciu prác.

Ide o rekonštrukciu najmenej zachovanej časti unikátneho fortifikačného systému v dĺžke zhruba 300 metrov – od fortne pri Bazilike sv. Mikuláša po mestský amfiteáter. Komplikáciou je, že v tomto úseku hradby z vnútornej strany lemujú pozemky vo vlastníctve súkromných osôb, v niektorých prípadoch i samotné mestské opevnenie leží na súkromných pozemkoch. Preto komplexná obnova môže byť zrealizovaná až po majetkovoprávnom usporiadaní a mesto má zámer obnoviť hradby teraz iba z vonkajšej strany.

Rozhodol o pozastavení

Po obnove plánuje radnica prezentovať hradobný múr, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, nasvietením. Na tento účel sa začal realizovať výrub viac ako 200 stromov a kríkov na svahu pod hradbami, čo vyvolalo nepriaznivú odozvu obyvateľov nielen frekventovanej Hlbokej ulice, ale aj z iných častí mesta. Po vyvolaní podpisovej akcie sa primátor Peter Bročka rozhodol výrub pozastaviť a dať vypracovať dodatočný statický posudok, nakoľko jedným z argumentov petície boli obavy zo zosuvu svahu. Zároveň prisľúbil náhradnú výsadbu stromov na Hlbokej ulici, ale s vhodnejším umiestnením.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM