Dominika Handzušová Krimi

Výsledky vyšetrovania pri Vincovom lese: Poznajú už príčiny požiaru, kde zhoreli autá za 500-tisíc eur?

Expertíza nepotvrdila príčiny vzniku požiaru pri Vincovom lese v Sládkovičove. V lete tu zhorelo 56 zaparkovaných vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky vyšetrovania pri Vincovom lese: Poznajú už príčiny požiaru, kde zhoreli autá za 500-tisíc eur?
Zdroj: TASR

Požiar takéhoto rozsahu na Slovensku zatiaľ ešte nebol. Vyšetrovatelia sa zaoberali aj možnosťami úmyselného zapálenia a technickej príčiny na vozidle, avšak tieto vylúčili. „Príčina vzniku požiaru nie je známa. Do úvahy prichádza fajčenie alebo vznietenie od horúceho výfuku auta, ale expertíza nevie potvrdiť ani jednu z nich,“ povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Galante Zoltán Tánczos.

Parkovisko kúpaliska bolo plné

Požiar ohlásili 28. júla krátko pred 14:00 hod. V priebehu 15 minút zachvátil viac ako päť desiatok zaparkovaných áut na strnisku. Majitelia parkovali svoje vozidlá na poli, pretože kúpalisko uzatvorilo vlastné parkovisko z dôvodu úplného naplnenia. Na zásahu sa podieľalo 24 hasičov z Galanty, Šale, Senca a Trnavy spolu s dobrovoľníkmi zo Sládkovičova. Likvidácia požiaru trvala približne 50 minút.

„Škodu na autách vyčíslili majitelia na 500 000 eur, lesný závod na poraste asi 500 eur,“ informoval krajský riaditeľ hasičov v Trnave Vojtech Valovič. Škoda spôsobená požiarom na životnom prostredí nie je vyčíslená, hasiči na sanáciu použili špeciálne prípravky.

Na vlastné riziko

Požiar sa podľa zistení šíril od vozidla Honda Accord, ktoré zaparkovalo na ploche medzi poslednými. Z prípadu podľa Tánczosa plynie pre verejnosť poučenie, že vodiči vozidiel si musia premyslieť, kde svoje autá zaparkujú, či si vyberú iné ako oficiálne parkovacie plochy. „Boli tam na vlastné riziko. Na poli bolo čerstvé strnisko, to je to isté, ako keby zaparkovali autá do stohu slamy,“ dodal Tánczos. Kúpalisko nenesie na prípade vinu.

Foto: ilustračné

Požiar pri Vincovom lese
12
Galéria
Zdroj: TASR
Požiar pri Vincovom lese
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM