Monika Földešiová Rôzne

Vysokoškolákom je hej, majú HD štúdio

Zvukové a televízne HD štúdio so špičkovou technikou, aktuálne najmodernejšie svojho druhu na Slovensku, otvorili dnes v priestoroch Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Jeho výstavba, realizovaná v dr

HD štúdio zahŕňa samostatnú réžiu, vysielacie štúdio a pracovisko, šesť strižní a hlásateľňu. „Spolu s ním bola vybudovaná aj multimediálna učebňa v priestoroch bývalého kina Oko, ktoré slúži pre potreby školy, strihové a vysielacie pracovisko a jazyková počítačová učebňa v priestoroch FMK na Skladovej ulici. Celkové náklady na technologický reťazec predstavujú 1,298 milióna eur,“ informoval rektor UCM Jozef Matúš.
„Výhodou je, že celý reťazec je kompletne digitálny a pracuje vo vysokom rozlíšení HD, od snímania kamerami až po postprodukčné spracovanie,“ uviedol Radoslav Bako z Centron Slovakia, s.r.o., ktorá technické vybavenie zabezpečila. Špecializované učebne výrazne zvýšia kvalitu štúdia na FMK UCM, najmä úroveň praktických predmetov, na ktorých výučbu sa budú štúdiá využívať. Zatiaľ čo doteraz sa študenti mohli s profesionálnou technikou zoznámiť len v rámci stáží či exkurzií v médiách, dnes im to umožňuje priamo univerzita. „Chceme, aby si naši študenti rozvíjali zručnosti v zaobchádzaní s najmodernejšou technikou. Na špičkovom vybavení štúdií vychováme špičkových profesionálov, ktorí budú praktickí, vyhľadávaní a konkurencieschop­ní,“ zdôraznila dekanka FMK Dana Petranová. Ďalšou dôležitou funkciou HD štúdia je tvorba filmových, spravodajských a publicistických výstupov pre externé prostredie. Na fakulte vznikol taktiež nový Kabinet mediálneho manažmentu, ktorého úlohou je zabezpečiť účasť najlepších študentských filmov na domácich aj zahraničných festivaloch.
Informovala o tom Natália Mizereová z PR kabinetu FMK UCM.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM