Monika Földešiová Kultúra

Výstava grafických skvostov na jednom mieste

Pred otvorením 8. Trienále plagátu Trnava (TPT) 2012, ktoré sa uskutoční v termíne od 9. novembra 2012 do 3. februára 2013, pripravila Galéria Jána Koniarka (GJK) výstavu s názvom ?PLAGÁT : POSTER! - 100 plagátov z histórie Trienále plagátu Trnava vo

Galéria na tomto projekte spolupracovala s renomovaným slovenským grafikom a dizajnérom Dušanom Junekom, ktorý je tiež iniciátorom a s nedávno zosnulým akademickým maliarom Jozefom Dókom ml. aj spoluzakladateľom medzinárodného TPT.
Vybraný súbor predstavuje diela špičkových osobností svetovej scény grafického dizajnu a plagátu, ktorí svojou tvorbou a viacerí aj osobnou účasťou na trienále výraznou mierou prispeli k zaradeniu Trnavy na kultúrnu mapu Európy i sveta. „Medzi vystavenými plagátmi sú viaceré, ktoré sa stali ikonickými dielami grafiky vizuálnej komunikácie 20. storočia a ich autori legendami tejto frekventovanej oblasti súčasného umenia. Dobrý či vynikajúci plagát je vizuálne esperanto, ktorému rozumie každý. Dôkazom sú vystavené diela. Mnohé zostanú človeku hlbšie v pamäti ako predstavenia, výstavy či udalosti, ktoré avizovali alebo sprevádzali,“ uviedol Junek.
Na výstave budú diela zo svetoznámych grafických štúdií od New Yorku (Push Pin Studio) cez Londýn (Pentagram Design), Paríž (Studio Grapus) až po Tokio (Japan Advertising Artists Club). Ich autormi sú osobnosti grafického umenia, ktoré predznamenávali a formovali cesty súčasného svetového grafického dizajnu. Sú z radov precíznej švajčiarskej typografickej školy, poľskej maliarskej a grafickej školy plagátu, japonského umenia znakovosti a umeleckej invencie, francúzskeho vizuálneho dôvtipu, humoru a šarmu, americkej provokujúcej uvoľnenosti myšlienky i tvaru alebo súčasnej vlny čínskeho a iránskeho ataku, pripomínajúce základy prastarých kultúr.
Výstava ?PLAGÁT : POSTER! je iba zlomkom mimoriadnej zbierkovej kolekcie trnavskej galérie, v ktorej je v súčasnosti vyše 5000 diel špičkových grafikov z celého sveta. Vernisáž bude vo štvrtok 31. mája, výstava potrvá do 5. augusta 2012.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM