Dominika Handzušová Kultúra

Výstava študentov FMK: Fotografiami reagujú na násilie v médiách

Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave usporiada v Galérii Ľudovíta Hlaváča výstavu fotografií. Študenti sa v nich zaoberali dvoma témami, Násilie v médiách a Spomienky na detstvo.

Ilustračný obrázok k článku Výstava študentov FMK: Fotografiami reagujú na násilie v médiách
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Vernisáž sa uskutoční v galerijnom priestore na Skladovej ulici v Trnave 30. septembra o 15:00 hod.

Médiá ovplyvňujú vnímanie sveta

Ako uviedla kurátorka galérie Andrea Boldišová, svoje práce predstavia študenti Ateliéru komunikácie v médiu fotografie, ktorí formou autorských projektov reagovali na témy „Násilie v médiách“ a „Spomienky na detstvo“. Študenti prostredníctvom vizuálnej narácie média fotografie reflektujú nielen sociálny aspekt zadaných tém, ale aj vlastnú sebareflexiu a pohľad do ich vnútorného prežívania.

„V súčasnosti môžeme vnímať čoraz viac sa prehlbujúci vzťah médií a ich funkciu vyvolať emocionálne stimuly, ktoré ako integrálna súčasť života vo veľkej miere ovplyvňujú naše vnímanie sveta aj seba samých. Mediálne obsahy často dokonca formujú identity jednotlivcov a komunít,“ povedala Boldišová. Podotkla, že v týchto súvislostiach sa snažia študenti zachytiť rôzne aspekty a roviny násilia. Svojimi fotografiami prezentujú postoj k realite a zároveň spôsob, akým mediálne obsahy dokážu zanechať hlboké stopy v psychike jednotlivcov, vzťahoch, morálke, intimite.

Komunikujú cez fotky

Podľa jej ďalších slov uvedený výstavný projekt prezentuje prístupy mladých autorov. Subjektívnejšie, orientované na pocity a vlastné prežívanie, rovnako aj v širšom, spoločenskom kontexte, keď „rečou fotografie“ vypovedajú vlastné postoje, názory, spoločenskú kritiku a následnú sebareflexiu. „Prostredníctvom média fotografie si mladí autori mali možnosť overiť svoje vnímanie reality, v zadaných témach hľadali nové interpretačné roviny a významy, čím ukázali, ako tieto súčasti života sami vnímajú,“ uzavrela kurátorka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM