Monika Hanigovská Rôzne

Vzácny prírastok: Faksimile listiny Bela IV., ktorou povýšil Trnavu na kráľovské mesto

Trnavské múzeum vlastní vzácne faksimile. Je ňou listina, ktorou Belo IV. povýšil Trnavu na prvé slobodné kráľovské mesto na Slovensku vôbec.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny prírastok: Faksimile listiny Bela IV., ktorou povýšil Trnavu na kráľovské mesto
Zdroj: TASR

Vzácny prírastok do svojich zbierok zaznamenalo na sklonku roka Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave. Popri trnavskom Štátnom archíve je druhým miestom, kde sa možno stretnúť s výsadnou listinou uhorského kráľa Bela IV.

Ňou v roku 1238 povýšil Trnavu ako prvú na území dnešného Slovenska na slobodné kráľovské mesto a podriadil ho priamo kráľovskej korune. Faksimile – jej presnú kópiu vzácneho dokumentu vyrobil slovenský reštaurátor Ivan Galamboš.

„Listina je jedinečným dokladom o vysokom stupni vlastnej samosprávy obyvateľov Trnavy v 13. storočí, svedčí o ich právach a výsadách, upravuje ich vzťah k panovníkovi, šľachte i cirkvi. Najvyšším zástupcom trnavských mešťanov sa stal volený richtár,“ uviedla Lucia Duchoňová zo ZsM.

Originál v archíve

Originál tejto pre Trnavu významnej pergamenovej listiny je uložený v archíve a je zároveň jeho najstarším uchovávaným dokumentom. "Žiaľ, v roku 1683 bol poškodený vojskami Imricha Tököliho, keď počas rabovania v Trnave strhli pečať, zlatú bulu a poškodili časť pergamenu, na ktorom bola pripevnená. Zlatá bula sa už nikdy nenašla, avšak pergamen s výsadami je napriek poškodeniu dobre zachovaný,“ informovala Duchoňová v decembrových Múzejných novinách ZsM. Pred niekoľkými rokmi bol reštaurovaný tímom špecialistov v Slovenskom národnom archíve, a to pod vedením reštaurátora Ivana Galamboša.

Na kozom pergamene

A práve on je aj autorom ručne kaligraficky písaného, hodnoverného umeleckého faksimile s pridanou hodnotou historickej rekonštrukcie v podobe doplneného textu a privesenej buly. Rovnako ako na originálnej listine je použitý kvalitný, obojstranne brúsený kozí pergamen. Ručne spletenými niťami dobovou technikou je privesená pečať zlatej buly panovníka Bela IV. Bula z medi je pozlátená 24-karátovým zlatom. Faksimile hodnoverne pripomína listinu tak, ako bola mestu odovzdaná mešťanom pred 780 rokmi.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM