Monika Hanigovská Kultúra

Vzniklo nové divadlo pri Trnave: V priestoroch domu režiséra Jozefa Bednárika

Na divadelnej mape pribudlo divadlo. A to len kúsok od nášho mesta. Svoje útočisko našlo v dome brata známeho zosnulého režiséra Jozefa Bednárika.

Ilustračný obrázok k článku Vzniklo nové divadlo pri Trnave: V priestoroch domu režiséra Jozefa Bednárika
Zdroj: TASR

Na divadelnej mape Slovenska pribudla ďalšia scéna. V obci Dolné Orešany pri Trnave spoločnosť Yarmat uviedla svoju prvú premiéru – hru režiséra Dušana Vicena a kolektívu Smrteľníci. Je generačnou výpoveďou súčasných 55+ Slovákov a zrkadlom spoločnosti nielen v roku 2017.

Inscenácia vznikala metódou kolektívnej improvizácie, má podtitul Veľkohubá scénická miniatúra o ľuďoch, ktorých možnosti visia prekliato nízko. Účinkujú Vít Bednárik, Dana Gudabová, Zlatica a Ivan Kazimírovci.

Divadlo Yarmat funguje v súkromnom dome brata známeho zosnulého režiséra Jozefa Bednárika. Vít Bednárik s manželkou Dagmar poskytujú priestor rôznym divadelným formám a projektom. K vlastnej inscenácii sa však dostali až po troch rokoch fungovania Yarmatu. Scéna vznikla v klenbovej pivnici domu v známej vinohradníckej ob­ci.

Režisér dodal námet

Viac o novom divadle prezradil režisér Vicen. „Bednárikovci mali ideu divadla, ja som mal námet, dostal som ponuku, tak sme do toho išli,“ uviedol. S účinkujúcimi majú spoločný základ, niekoľko rokov pôsobenia v trnavskom divadle Disk a s Gudabovou a Bednárikom aj SkRAT.

„Vymyslel som koncept a kostru jednotlivých scén, na skúškach som zapisoval, čo herci povedali a potom som napísal scenár,“ uviedol Vicen. Tému vybral vzhľadom na vek a životné skúsenosti protagonistov. Pretavili ich spolu do scén s názvami ako Desatoro uchádzača (na úrade práce), 30 rokov praxe, Čierny Peter, Urna zakladateľka, Muž z čínskej fabriky či Utrpenie nádejného živnostníka.

Trnava ale aj Praha

Nové divadlo plánuje čoskoro vycestovať. „Plánujeme účinkovať na domovskej scéne, ale aj cestovať,“ povedala Bednáriková. Do konca roka sa v Dolných Orešanoch uskutočnia ešte tri reprízy – 28. októbra, 25. novembra a 9. decembra. Súbor pôjde v novembri hosťovať do Prahy a neskôr do ďalších miest.

Medzi prvými mala byť blízka Trnava, avšak pre neukončenie stavebných prác v novom kultúrnom centre Malý Berlín sa toto hosťovanie posúva. Projekt podporil Fond na podporu umenia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM