Monika Hanigovská Rôzne

Z Hollého má byť jednosmerka: Mesto počíta aj s barokovou záhradou a lucernami

Známe trnavské ulice po rekonštrukcií zmenia výraznejšie svoju doterajšiu podobu. Počíta sa s jednosmerkou, s úpravami chodníkov, barokovou záhradou a historickými lucernami.

Ilustračný obrázok k článku Z Hollého má byť  jednosmerka: Mesto počíta aj s barokovou záhradou a lucernami
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Známe trnavské ulice zmenia po plánovanej rekonštrukcii svoju doterajšiu tvár. Predložený projekt o začatí stavebného konania obnovy povrchov Hollého a časti Halenárskej ulice v Trnave rieši opravu časti tamojšej komunikácie.

„Navrhovaná oprava je plynulým pokračovaním už opravenej Ulice Halenárska od kruhovej križovatky pri múzeu až po odbočenie na Ulicu Dolnopotočná,“ stojí v projektovej dokumentácií mesta.

Hollého ulica ako jednosmerka

„Vybudovaná bude jednosmerná komunikácia, smer jazdy bude plynulým pokračovaním predchádzajúcej etapy – rekonštrukcie Ulice Halenárska, teda smerom ku Katedrále svätého Jána Krstitela,“ stojí v dokumente mesta.

Mesto preto počíta s komunikáciou, ktorá bude v úseku medzi Ulicou Dolnopotočná a Hviezdoslavova mierne vychýlená zo svojej pôvodnej trasy z dôvodu požiadavky rozšírenia nástupnej plochy pred vstupom do základnej školy.

Projekt odhaľuje aj nový zaujímavý prvok. Z oznámenia o začatí stavebného konania ďalej vyplýva, že v susednom mestskom pozemku by mala vyrasť tzv. baroková záhrada.

Ako ďalej uvádza dokument, v rámci opráv príde k odstráneniu jestvujúcich spevnených plôch komunikácie, chodníkov pre peších po oboch stranách a tiež k presunutiu časti oplotenia pred budovou synagógy a obnove oplotenia susedného mestského pozemku.

Kamenná žula, mobilár aj historické lucerny

Zmena sa dotkne aj chodníka ale aj ďalších prvkov ulice. Povrch chodníka na pravej aj ľavej strane nebude rovnaký. Chodník po pravej strane podľa dokumentu, počíta s kombináciou novej kamennej žulovej dlažby (bližšie k ceste) a pôvodnej žulovej a čadičovej dlažby. Pričom chodník po ľavej strane bude osadený z kamennej žulovej dlažby.

„Chodníky budú lemovať zapustené parkové obrubníky zo žuly (ide vlastne o klasickú žulovú dlažbu chodníka, avšak postavenú na hranu). Šírka chodníkov bude premenlivá,“ dopĺňa správa.

Na Hollého ulici po novom nájdeme historické lucerny, mobiliár, cyklostojany, rozvody závlah a kamerového systému pre potreby Mestskej polície.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM