Dominika Handzušová Rôzne

Z každého rožka troška: Čo nájdete v stovkách stánkov na Trnavskom jarmoku?

Ulice už sú uzavreté a v historickom centre Trnavy vyrastie množstvo rozličných stánkov. Tradičný jarmok sa blíži. Aké jarmočné pochúťky a výrobky budú pre vás pripravené? Čo bude na jarmoku nové?

Ilustračný obrázok k článku Z každého rožka troška: Čo nájdete v stovkách stánkov na Trnavskom jarmoku?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa formovala Trnava pred stáročiami, spolu s ňou sa formovali aj jej tradície. Jednou z nich je Trnavský jarmok, jedno z najočakávanejších podujatí roka. Historické centrum mesta ožije jarmočnou atmosférou, Stredoveku sa budete môcť nadýchať v Sade Antona Bernoláka.

Výrobky od výmyslu sveta

Ako už je zvykom, hlavné slovo dostanú na jarmoku ľudové remeslá. Na Hlavnú sa dostanú len tí zodpovední, s ktorými nemalo mesto v uplynulých rokoch problémy. A čo bude pre návštevníkov pripravené? "Prútené košíky pre kvočky, metly pre bosorky, trdelníky pre trdlá, zvonce pre ovečky, čačky pre parádnice, varešky a valčeky na cesto pre manželky, hrnčeky pre vodníkov.

Ručne tkané lietajúce koberčeky a balóny (špeciálne modely pre cestovateľov aj domasedov), vzácne kamene pre domácich kúzelníkov, medovníky pre frajerky, med pre medveďa, cigánsku pre všetkých, prvý burčiak pre zdravie a mnoho iného tradičného jarmočného tovaru a dobrôt," poeticky vymenúva oficiálny web mesta. Ľudovoumeleckí výrobcovia sa rozložia vo vyše sto osemdesiatich stánkoch. Novinkou medzi nimi bude gemerská paličkovaná čipka od Dagmary Dieovej z Betliara.

Tradičné vône a chute

Trnavský jarmok bude mať dve občerstvovacie centrá. Vyše dvadsať stánkov vyrastie na Vajanského ulici, osemnásť na Radlinského. „Novinkou v sladkej ponuke bude čokokebab, nebudú však chýbať ani štrúdle, lokše, langoše, podplamenníky, valašské frgále, varená kukurica, pukance, pražené oriešky, šišky, syry, domáce údeniny a neodmysliteľné tekvicové jadierka,“ láka ďalej mesto.

Novinkou popri „kolotočoch“, ako zvykneme nazývať oblasti s ľudovo-technickou zábavou, bude jazda na motorových simulátoroch. Užiť si ju budete môcť na parkovisku za Domom kultúry. Pre deti je pripravená jazda na poníkoch pri detskom ihrisku Guliver. Starší záujemcovia si môžu vyskúšať streľbu z luku pod dohľadom členov Lukostreleckého klubu Perun Trnava.

Pozrite si mapky a program

Ako budú rozmiestnené stánky, upozornenia polície spolu s dopravnými obmedzeniami a program sprievodných akcií si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Foto: ilustračné

Trnavský jarmok 2014
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM