Monika Földešiová Rôzne

Z odpadu budú vyrábať alternatívne palivo

Mestská samospráva v Trnave stavia na Zavarskej ceste pri veľkokapacitnej skládke komunálneho odpadu nové zariadenie na jeho zhodnotenie.

Na realizáciu projektu schválilo Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán operačného programu Životné prostredie mestu Trnava v decembri 2009 nenávratný finančný príspevok vo výške 3 milióny eur a je spolufinancovaný Európskou úniou. Zariadenie bude slúžiť na výrobu tuhého alternatívneho paliva z komunálneho a živnostenského odpadu.
Mechanizmus bude pozostávať z technologickej linky s výrobnou kapacitou 23 ton za hodinu, informovala o tom webová stránka mesta. Hlavnými zložkami výsledného produktu – alternatívneho paliva budú textilné látky, vlákna, papier, zmesové plasty, pet fľaše, drevo a drevené materiály, upravené na častice do veľkosti 40 milimetrov. Súčasťou vstupného materiálu nebudú nebezpečné druhy odpadov ako žiarivky, akumulátory, vyradené elektronické zariadenia a podobne. Počas výrobného procesu budú z odpadu vyseparované organické zložky, ktoré môžu byť skompostované. Vyseparované budú aj kovy a kovové zlúčeniny, plochý papier, kartóny, textílie či fólie, ktoré poputujú na recykláciu.
Cieľ projektu je v súlade so súčasným trendom znižovania množstva odpadov na skládkach a zvyšovaním ich zhodnocovania recykláciou a ďalším využitím.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM