Dominika Handzušová Správy

Začala sa jesenná výsadba: V Trnave pribudne takmer šesťsto stromov

Stovka stromov už si zvyká na nové miesta. Ďalšie budú vysadené na základe požiadaviek občanov. Pozrite sa kde a aké stromy v našom meste pribudnú.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa jesenná výsadba: V Trnave pribudne takmer šesťsto stromov
Zdroj: TASR

Do zimy v Trnave pribudne viac ako 570 stromov. Na svoje nové miesta si začínajú zvykať prvé z necelej stovky stromov vysádzaných v rámci projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy – Trnavská inšpirácia.

Ružový park bude vďaka tomu bohatší o 18 stromov, v Materskej škole a jej okolí na Jiráskovej pribudne 16 stromov, na Hlbokej v parku za daňovým úradom 26 a na Ulici V. Clementisa 36 stromov.

Na Hlbokej a Clementisovej už sadili

Lokality na výsadbu si vybral donor projektu z návrhu výsadby stromov spracovaného mestom v roku 2013 a doplneného v roku 2014. „Na Clementisovej postupne vysadia duby, ginká dvojlaločné, buk, lipy, javory s krásnym jesenným sfarbením, na jar vo farbách od svetlomodro-fialovej cez žltú, bledoružovú až po purpurovo ružovú zakvitnú paulovnia, ľaliovník tulipánokvetý, okrasné hrušky, okrasné slivky a atraktívny judášovec strukový,“ informovala Elena Ursinyová z referátu komunikácie mesta Trnava. Na Hlbokej v parčíku za daňovým úradom budú brezy, lipy, javory, cercidovníky japonské, nádherné ružovo-purpurové okrasné jablone, ružovo kvitnúce okrasné višne, tmavoružovo kvitnúce pagaštany pleťové a pôvabné opony z lístia vytvorí časom smutná vŕba.

Rozkvitnutá krása aj ihličnany

Pokračovať bude aj výsadba odrastených stromov na základe požiadaviek občanov, ktorú mestská samospráva začala na jeseň minulého roka. Zároveň budú splnené tohtoročné požiadavky občanov na výsadbu a uskutoční sa aj dosadenie stromov na miesta, kde stromy vysadené v predošlých rokoch z rôznych dôvodov uhynuli. Nebudú chýbať klasické stromy, ktoré už v Trnave majú zastúpenie. „Kvitnúcu nádheru vytvoria okrasné sakury, jablone či višne, ale aj neobvyklý ľaliovník tulipánokvetý zo Severnej Ameriky, ružový pagaštan pleťový, zlatožltý štedrec ovisnutý či modrofialová paulovnia,“ vymenúva ďalšie Ursinyová. O celoročnú zeleň sa podľa jej informácií postarajú rôzne ihličnany ako napríklad smrek omorikový, štyri druhy borovíc a cyprusovce leylandské.

„Sadiť sa bude vo viacerých lokalitách mesta. Okrasné čerešne nahradia vyschnuté kríky na rohu Paulínskej a Orolskej, nové brezy a javory nahradia vyschnuté dreviny aj na Ulici A. Kubinu,“ doplnila Ursinyová. Výsadba na základe požiadaviek občanov sa uskutoční na Botanickej ulici, sadiť sa bude aj na Mozartovej pri zberných surovinách, na Čajkovského ulici, Ulici Kornela Mahra, v Parku Janka Kráľa, na Nevädzovej, na Tehelnej na kopci pri čerpacej stanici, na Clementisovej, Hlbokej, na Bučianskej ceste, na Rovnej, Na hlinách, na Sibírskej v kynologickom areáli a v parku pri Kalvárii.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM