Webnoviny - Rôzne

Zamestnanci STU opisovali z Wikipedie

Bývalý zamestnanec Materiálovotechnologickej fakulty STU v Trnave Maroš Píša upozornil na nekorektný postup dvojice zamestnancov fakulty, ktorí pri písaní učebníc cudzie texty vydávajú za svoje.

V prvom prípade mu dal dekan Oliver Moravčík za pravdu, na prešetrenie ďalšieho podozrenia zriadil komisiu.

Ako autori vysokoškolskej učebnice Zvyšovanie kvality vyučovacieho procesu sú uvedení zamestnanci fakulty Roman Hrmo a Katarína Krpálková-Krelová.

Píša ešte vlani upozornil, že autorstvo nebolo pripísané skutočným autorom jednotlivých častí publikácie. Moravčík preto prikázal do učebnice vložiť text s poďakovaním doktorandom fakulty, ktorí sa na tvorbe jednotlivých kapitol podieľali. Hrma a Krpálkovú-Krelovú potrestal aj personálne, obaja prišli o vedúce miesta v Ústave inžinierskej pedagogiky a humanitných vied.

Najnovšie Píša médiá upozornil na ďalšiu publikáciu tej istej dvojice autorov, ktorá vyšla v Českej republike v anglickom jazyku. Jej značná časť je podľa neho opísaná z viacerých zdrojov, vrátane internetovej encyklopédie wikipedia, čo autori nikde neuviedli.

"Vymenoval som komisiu, ktorá to prešetrí a potom sa vyjadrí,“ povedal o najnovšom prípade Moravčík. Problémom podľa Moravčíka v tomto prípade nie je ani tak neuvedenie zdroja, ale skôr to, že monografia čerpala z wikipedie. Fakulta sa pri tvorbe publikácií podľa neho spolieha na dodržiavanie etiky zo strany ich tvorcov, pretože technicky podobným prešľapom zabrániť nedokáže.

Docent Roman Hrmo akékoľvek pochybenia pri tvorbe publikácií odmieta. Podľa neho v prvom prípade existuje písomné vyhlásenie všetkých doktorandov, že ich autorské práva porušené neboli. Vkladanie alebo vlepovanie poďakovania za spoluprácu podľa jeho vyjadrenia nemá nič spoločné s obvinením od exkolegu. Hrmo tvrdí, že nebol ani personálne potrestaný. ,,Na mieste riaditeľa ústavu sa mi skončilo funkčné obdobie, bol vyhlásený konkurz a konkurzná komisia si vybrala iného z troch kandidátov," povedal. Krpálková-Krelová sa k záležitosti odmietla vyjadriť.

Foto: wikipedia.org (WEBNOVINY)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM