Monika Hanigovská Rôzne

Zámok, mlyn aj megality: Trnavčania, toto je náš tip na krásny výlet! FOTO

Malebná lokalita ležiaca nie vo veľkej vzdialenosti od Trnavy ponúka celý rad zaujímavostí. Necháte sa zlákať na príjemný výlet?

Ilustračný obrázok k článku Zámok, mlyn aj megality: Trnavčania, toto je náš tip na krásny výlet! FOTO
41
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V Trnavskom kraji leží viacero zaujímavých lokalít na pekný výlet. Jednou z nich je aj malebné mestečko Holíč, ktoré sa vyznačuje celým radom lákadiel.

Dominantou mesta je zámok Holíč. Ako uvádza tamojšia radnica na svojom webe, zámok vznikol na strategicky významnom mieste moravsko-uhorského pohraničia ako hraničná pevnosť, ktorá tu stála asi už v 11. storočí. Od tohto obdobia bol zámok niekoľkokrát prestavaný. Obzrime sa na chvíľku v čase, s kým zaujímavým sa zámok spájal.

Sídlo v minulosti patrilo niekoľkým významným majiteľom, akými boli napríklad Matúš Čák Trenčiansky, Žigmund Luxemburský, rod Czoborovcov a zámok patril dokonca aj cisárskej rodine Habsburgovcov. Tá ho využívala ako reprezentačné letné sídlo.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavosti v zámku

Dnes je však zámok len akýmsi odleskom jeho niekdajšej slávy. Napriek tomu ale láka časťou zaujímavého interiéru, či blízkym okolím. Vráťme sa však k samotnému zámku. Vo vymedzenej časti sídli Mestské múzeum a galéria, ktorá láka na niekoľko pozoruhodností. Súčasťou týchto priestorov sú napríklad kópie rytín z roku 1801 od majstra Leopolda Schmalhofera, na ktorých je vyobrazený Holíč a Holíčsky zámok, repliky výrobkov holíčskej fajansy, makety historických objektov mesta, obrazy zachytávajúce najstaršie časti mesta Holíč a množstvo vtedajších úžitkových výrobkov. Vychutnať si tak môžete napríklad vtedajšiu kolobežku, detské dobové kočíky, či napríklad dámske čižmičky.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Čínska sála

Súčasťou prehliadky zámku je aj tzv. Čínska sála. V minulosti túto najprezentatív­nejšiu miestnosť zámku zdobili kožené tapety, s maľovanými výjavmi – chinoisseriami, opakujúcimi sa tiež v desiatkach malieb na drevenom soklovom páse a v kazetách dverných výplní.

Napriek tomu, že tapety sú v súčasnosti zakonzervované a nachystané na zásah reštaurátorov, ponúka priestor aj dnes niekoľko pozoruhodností. Neskoro klasicistické majolikové kachle, tri benátske lustre z 19. storočia, pôsobivé vyzdobené dvere, či napríklad dva mramorové kozuby so zrkadlovou nadstavbou benátskych zrkadiel v pozlátených pôvodných rámoch dávajú dnes znať niekdajšiu impozantnosť tohto priestoru. Návštevníci si ďalej môžu prezrieť zámockú kaplnku a časť podzemných priestorov. Počas letnej turistickej sezóny je zámok otvorený od utorka do nedele, v čase od 10.00 do 18.00 hodiny.

Člnkovanie

Aj pred samotným zámkom je niekoľko zaujímavostí. Lákadlami sú napríklad akýsi detský areál, neďaleká Bylinková záhrada, zámocký rybník, či zážitkové člnkovanie. Práve posledná spomínaná aktivita sa nachádza hneď pred vstupom do zámockého areálu. Dopriať si môžete zážitok v podobe člnkovania okolo pôvodnej renesančnej bastiónovej pevnosti Holíčskeho zámku.

Pohľad na zámok a okolie tak dostáva naraz iný a detailnejší ráz. Ako uvádza prevádzkovateľ, na plavbu na netreba vopred nahlasovať. Člnky sú pre verejnosť dostupné počas augusta každý deň, okrem pondelkov od 14:00 – 18:00 hod., pričom posledná jazda je sprístupnená pre verejnosť o 17:00 hod.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Oáza pokoja

V okolí Holíčskeho zámku si na svoje prídu aj deti. Neďaleký detský areál ponúka množstvo preliezok a všakovakých drevených postavičiek. Kúsok za takýmto „detským svetom“ sa nachádza zámocký rybník a Bylinková záhrada.

V záhrade, ktorá bola prvýkrát otvorená na jar v roku 2016 nájdeme približne 30 druhov rôznych liečivých bylín a viac ako 80 ovocných stromčekov. Tento priestor vytvára dokonalú oázu pokoja a relaxu, pričom vychutnať si takúto scenériu môžeme na niekoľkých lavičkách.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Megality

Mesto Holíč sa môže popýšiť aj kamennou kultovou stavbou kruhového pôdorysu, ktorá je známa aj ako tzv. Holíčske megality. Holíčske megality, alebo akýsi slovenský Stonehenge, nájdeme niekoľko desiatok metrov od zámku, na nádvorí Remeselného domu – budovy Holíčskej fajansy.

„V roku 2004 navštívil miesto nálezu popredný francúzsky odborník na neolitické a megalitické pamiatky prof. Charles Tanguy Le Roux, ktorý potvrdil mimoriadny význam objavu svätyne v Holíči v rámci celej strednej a východnej Európy,“ stojí na tabuľke pri Holičských megalitoch.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Veterný mlyn

Nemali by ste si však ujsť ani zachovaný veterný mlyn. Tento kamenný trojpodlažný mlyn z konca 19. storočia leží pri neďalekom lesíku. Mlyn však láka objaviteľov aj do svojich útrob. Na prízemí čakajú na návštevníkov informačné tabule. Mlyn však disponuje aj dvoma poschodiami, ktoré sú ladené v poľovníckom štýle. Jeho okolie poskytuje hneď niekoľko odpočívadiel.

Z Trnavy si môžete dopriať atraktívny výlet: Pozrite si na FOTKÁCH tie lákadlá..
41
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM