Dominika Handzušová Rôzne

Zažite skvelú atmosféru na vlastnej koži: Vinársku jeseň otvorí Stredoveká prešovačka

Slávnu vinársko - vinohradnícku minulosť navráti Trnave druhý ročník Stredovekej prešovačky. Tradícia ožije prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov.

Ilustračný obrázok k článku Zažite skvelú atmosféru na vlastnej koži: Vinársku jeseň otvorí Stredoveká prešovačka
Zdroj: Webnoviny.sk

V piatok 26. septembra ožije nádvorie trnavskej radnice autentickým dianím, spojeným so zberom a spracovaním hrozna. Návštevníkov čakajú zberači úrody, peregmajster a jeho skupina, vinári v dobových kostýmoch a tiež atraktívne súťaže.

Ochutnávky vína a muštu

„Po úspešnom prvom ročníku chceme urobiť z historickej prešovačky v Trnave tradičné podujatie, ktoré by mestu a okoliu oživilo vinársku atmosféru. Na svoje si prídu dospelí aj deti. Tie budú môcť ochutnať napríklad čerstvý mušt priamo z historického prešu,“ uviedla Petra Blažejová, výkonná riaditeľka Trnava Tourism – oblastnej organizácie cestovného ruchu, ktorá podujatie organizuje.

Slávnu minulosť a súčasnosť prepoja ochutnávky vína z najlepších vinárstiev z Trnavy a okolia. Už od nasledujúceho dňa až do konca novembra má turistický región Tirnavia ponuku spojenú s návštevami vinárstiev.

Najväčší sud na svete

Trnava a okolité obce patrili podľa Blažejovej k najvýznamnejším vinársko-vinohradníckym oblastiam v stredovekom Uhorsku, víno z tejto lokality sa vyvážalo na Moravu, do Poľska, či Sliezska. V meste sa konal významný obchod s vínom. Aktívnym dianím žili aj dvojpodlažné vínne pivnice pod domami, po ktorých sa víno údajne prevážalo kočmi.

„Trnava v patrila k najväčším hráčom v obchode s vínom. Do vinárskeho povedomia sa dostala aj v roku 1823, keď si dal trnavský obchodník s vínom Anton Valc postaviť sud, do ktorého sa zmestilo až 114-tisíc litrov vína. V tom čase to bol najväčší sud v Európe, pravdepodobne aj na svete. Sud za poplatok vystavoval aj v Budíne a Pešti,“ uvádza zaujímavosť Trnava Tourism.

Kedy a kde: 26. september 17:00 – 22:00 hod., nádvorie radnice
Vstupné: dospelí 2 €, deti do 15 rokov 1 €

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM