Dominika Handzušová Kultúra

Zážitky a posolstvá vo fotografiách: V múzeu otvoria výstavu Trnavský objektív

V Západoslovenskom múzeu si budeme môcť pozrieť už 45. ročník súťažnej výstavy neprofesionálnej fotografickej tvorby. Pozrite si, kto zaujal porotu.

Ilustračný obrázok k článku Zážitky a posolstvá vo fotografiách: V múzeu otvoria výstavu Trnavský objektív
Zdroj: TASR

Vernisáž súťažnej výstavy neprofesionálnych fotografov Trnavský objektív sa uskutoční vo štvrtok 19. marca o 17:00 hod. v Západosloven­skom múzeu.

Výstava bude následne otvorená v utorok až piatok od 8:00 hod. do 17:00 hod. a v sobotu a nedeľu od 11:00 hod. do 17:00 hod. Potrvá do 18. mája.

Menej experimentov a provokácie

Rovnako ako v minulých ročníkoch mala porota aj teraz veľmi náročnú úlohu pri hodnotení predložených prác vo všetkých kategóriách. Charakteristická pre väčšinu prác je tvorba kompaktných súborov. „Pri výbere platí zásada menej je viac a lepšie. Týmto sa riadila i porota pri výbere či selekcii fotografií, pri zachovaní autorského zámeru,“ hovorí predseda odbornej poroty František Tomík.

Na výstave budú prezentované žánrovo rôzne práce. Podľa Tomíka je v tomto ročníku menej experimentov, aktov a provokatívnych prác ako po minulé roky. U autorov nad 21 rokov porotu zaujali ucelené súbory fotografií formálne i obsahovo jednotné.

„Zuzana Horváthová sa prezentuje mozaikou čiernobielych fotografií s využívaním viacerých výrazových prostriedkov – veľký detail, neostrosť, uhol záberu. V súbore Spevy z druhej strany, vo farebnej kolekcii Festivalové formácie, prekvapuje atmosférou festivalu a pocitovou situáciou daného prostredia,“ opísal Tomík.

Monochromatické zátišia protikladom k farebným kontrastom

Perfektne je podľa poroty nájdený a uplatnený detail tváre od V. Procházku v jeho triptychu Žena… Karol Belas netradične zobrazil svadobčanov, jeho Ranná impresia hovorí o obsahu fotografii na rieke. Jiří Svoboda v Spoločenstve samotárov akoby naznačoval, že nielen ľudia sa cítia byť starí a sami, ale aj stromy. Ivan Krajčovič svojou reportážou hovorí: Nikto nie je iný, všetci sme si rovní, bolo by to krásne, keby… Veronika Bahnová sa predstavuje s precízne a sviežo využitými farebnými kontrastmi v kompozíciách zátiší.

Protikladom tejto kolekcie sú takmer monochrómne riešené zátišia Vernera Scheibenreifa. Milan Marônek súborom Technica magica precíznymi zábermi dokazuje magickosť premeny skupenstva taviaceho kovu. Protikladom je citlivo zobrazená krajina Karola Križana. Zátišie s červeným kvetináčom Cyrila Grebečího je svetelne a kompozične výborne zobrazené, Zátišia Vladimíra Lužinského sú ukážkou a dokladom sily klasického čiernobieleho obrazu.

Špeciálny prístup k téme Rodina

V tematickej kategórii Rodina získal cenu za súbor Pamäť fotografie Peter Babka. „Táto kolekcia je dôkazom funkcie fotografie v toku plynúceho času,“ skonštatoval predseda poroty. V čiernobielej fotografii zaujali tónované fotografie Záhrada starého otca od Karola Belasa. Porota ďalej ocenila súbor fotografií Zo života židovskej rodiny od V. Bahnovej za jej citlivý a ľudský prístup k téme.

Podľa poroty nádejne stúpa účasť mladých autorov v 1. a 2. vekovej skupine. Príkladom môžu byť ocenení Samuel Gubi, Viktória Suchánová, Dávid Lukačovič, formou i obsahom zaujali fotografie Petry Bašnákovej.

Zaujímavé sú farebné, poeticky ladené fotografie Gréty Zubovej Polnočný rozhovor, Osud večne čakajúcich a Byť tak stromom. „I napriek osudovosti názvov autorka dokazuje, že krásny fotografický obraz ešte žije. Dominika Bočková sa krásne hrá s tvárou a farbami, Patrik Kupka sa predstavuje kvalitnými reportážami. Frederik Marhavý fotografiami Exit hľadá formu čiernobielej fotky, jej vzťahy kompozičné, tonálne, tvarové a psychologické na zobrazovanej realite,“ opisuje Tomík.

Parádnice, metro a gorali

Multimediálne práce sú zastúpené prácami skúsených autorov. „Porota ocenila prezentáciu Neskutočné parádnice P. Babku za výborné poetické zábery reálnych figurín a textov vo výkladoch s využitím odrazov a reflexov na „optickú“ koláž. Vhodne zvolená hudba a citlivý strih obrazov umocňujú estetický zážitok z prezentácie,“ konkretizoval Tomík. V. Bahnová zachytáva atmosféru podsvetia metra a C. Grebečí v prezentácii Goraľu… zobrazuje krásu kraja goralov, krásu krajiny, ľudí, spevu, zvykov a krojov.

Čítajte tiež: Netradičná hudobná prednáška: Čo prinesie prvé Očúvadlo?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM