Zuzana Vajayová Rôzne

Ženy sú menej zdravé ako muži, chlapi viac fajčia

O tom, že zdravotný stav žien je v porovnaní s mužmi v Trnave horší, a mnohé ďalšie zaujímavé údaje sa čoskoro budú môcť obyvatelia mesta dočítať v publikácii, ktorú pripravuje radnica.

Profil zdravia mesta Trnava mapuje vývoj v tejto oblasti za posledných päť rokov. Na jej vzniku sa podieľali viaceré inštitúcie, údaje z ich databáz doplnila Kancelária Zdravé mesto Trnava o výsledky dotazníkového prieskumu s vyše 600 respondentmi. Údaje bude šíriť samospráva aj prostredníctvom internetu, má záujem o najširší záber čitateľov.

V Profile zdravia sa uvádza, že počet obyvateľov Trnavy klesá, v súčasnosti je na úrovni 67.650 trvale žijúcich občanov. Úmrtnosť sa pohybuje v intenciách celoslovenského priemeru, najviac sa na nej podieľajú ochorenia obehového systému a nádorové ochorenia. Chorobnosť za sledované obdobie bola však vo všetkých prípadoch nižšia v porovnaní s údajmi za celú Slovenskú republiku. Jednou z možností hodnotenia chorobnosti bolo tzv. samohodnotenie zdravotného stavu. Ženy z tohto prieskumu vyšli ako tie, ktoré vnímajú svoj zdravotný stav horšie ako muži, štatisticky vo vyššej miere navštevujú lekára a užívajú lieky.

Dotazníkový prieskum o postoji k vlastnému zdraviu, stravovacím návykom, používaniu alkoholických nápojov, fajčeniu a podobne priniesol cenné informácie o spôsobe života a životnom štýle obyvateľov. Ukázal, že v stravovaní naďalej stúpa spotreba ovocia na úkor mäsa, čo bolo zaznamenané už v predchádzajúcich profiloch. Pravidelne fajčí 20,2 percenta respondentov, z toho 23,6 percenta mužov a 18,7 percenta žien.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM