Dominika Handzušová Kultúra

Zimomriavky Jany Hýbalovej Ovšákovej: Pozrite si maľby s detailmi prírody

Galéria Jána Koniarka bude vystavovať maľby autorky za posledných pätnásť rokov. Do výberu sa dostali aj diela zo súkromných zbierok.

Ilustračný obrázok k článku Zimomriavky Jany Hýbalovej Ovšákovej: Pozrite si maľby s detailmi prírody
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt je súbornou autorskou výstavou Jany Hýbalovej Ovšákovej (43). Podobne rozsiahlou expozíciou sa naposledy prezentovala v roku 2006.

Výber z tvorby 2000–2015

Vernisáž výstavy sa v Galérii Jána Koniarka uskutoční vo štvrtok 15. januára o 18:00 hod. v Kopplovej vile. Samotná výstava potrvá do 1. marca. Vystavené budú maľby autorky, ktoré vytvorila za posledných pätnásť rokov, v kurátorskom výbere Dagmar Srnenskej.

Dominujú prírodné motívy

Hýbalová Ovšáková sa dlhodobo zaoberá témou flóry (detaily prírody – mikroorganizmy, tzv. hmota flóry). V tvorbe, ktorá je čisto lyrická, sa upriamuje na rôzne tvary a farby stebiel sporadicky spojených aj s figurálnym motívom.

Zvláštnosťou a osobitosťou je jej zaujatie japonským „trávnatým“ stromom kryptomériou, ktorej podoby a variácie dominujú v jej najnovších maľbách.

„V kontexte výstavy chce poukázať na vývojové premeny jednotlivých námetových okruhov: od zmyslového zážitku z dotyku medúzy po rafinované farebné kombinácie z lesných zákutí, konfigurácie machu či bizarných spletí koreňov stromov,“ konštatuje Srnenská.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM