Rôzne

Zlúčenie Trnavy s Bielym Kostolom? Primátor Bročka by sa tomu nebránil

Primátor Peter Bročka by sa zlúčeniu Trnavy s obcou Biely Kostol nebránil. Prekážku vidí v platnej legislatíve.

Ilustračný obrázok k článku Zlúčenie Trnavy s Bielym Kostolom? Primátor Bročka by sa tomu nebránil
Zdroj: TASR

Tá zlúčenie dvoch samospráv podmieňuje úspešným referendom v každej z nich. „Viem, že Biely Kostol, jeho vedenie, by to chceli už teraz,“ povedal Bročka s tým, že je asi len otázkou času, kedy sa zmení legislatívny rámec v tejto oblasti a podmienka úspešného referenda bude odstránená. Na programe dňa to však podľa neho nie je, „vláda má teraz iné starosti“.

Trnavu a Biely Kostol rozdeľujú v podstate už iba čiary na mapách. Zástavba v oboch katastroch sa približuje k sebe veľmi rýchlo, dokonca jedna ulica je situovaná tak, že jedna strana s rodinnými domami patrí do Trnavy a druhá do Bieleho Kostola.

Zdroj: TASR

Obyvatelia obce pritom využívajú plne infraštruktúru mesta, služby, zdravotnú starostlivosť, obchodnú sieť, dokonca aj stredné a sčasti i základné školstvo, nakoľko základná škola je zatvorená. Rodičom detí je totiž výhodnejšie ich voziť cestou do práce do Trnavy. „Ak však popri tom všetkom majú ale trvalý pobyt v Bielom Kostole, mesto z toho veľký profit nemá,“ dodal Bročka.

Biely Kostol už súčasťou Trnavy bol. V roku 1974 bol administratívne pričlenený ako miestna časť spolu s Modrankou a Hrnčiarovcami nad Parnou. Po zmene politického režimu sa v roku 1992 konalo v obci referendum a to rozhodlo o odčlenení. Modranka v Trnave zostala, Hrnčiarovce sa tiež odčlenili.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Fotoreportáž z obce Biely Kostol
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM