Monika Hanigovská Rôzne

Známe lokality sa premenia na Májový rínek: Japonské pirôžky, hudba aj tvorivé dielne

Trnavčania sa majú načo tešiť. Májový rínek prinesie korzo plné stánkov, hudbu rôznych žánrov, chutné maškrty aj rôzne aktivity. Pozrite si kompletný program.

Ilustračný obrázok k článku Známe lokality sa premenia na Májový rínek: Japonské pirôžky, hudba aj tvorivé dielne
42
Galéria
Zdroj: Kamarian Photography

Trnava zažije 13. mája akciu s názvom Májový rínek, ktorá sa uskutoční na Kapitulskej ulici s priľahlým Námestím sv. Mikuláša. Akcia odštartuje už od 09.00 hodine, pričom rínek bude hostiť svojich návštevníkov až do 17.00 hodiny.

V tento deň ostane spomínaná ulica pre autá uzavretá. Trnavčania si tak budú môcť dopriať nerušene tajomšiu atmosféru naozaj do sýta.

Organizátori z neziskovej organizácie Bronco, ktorý akciu zastrešujú podľa vlastných slov vybrali pestrú paletu predajcov a predajkýň, pričom sľubujú veľa noviniek, ktoré Trnavčania na rínku zatiaľ nemali možnosť vzhliadnuť.

„Trnavský rínek už tradične ponúkne svojim návštevníkom a návštevníčkam poctivé produkty vyrobené na Slovensku, chutné jedlá a špeciality od približne sto predajcov a predajkýň. Samozrejme nebude chýbať ani celodenný program pre deti i dospelých,“ uviedla pre náš spravodajský portál Júlia Č. Oravcová, jedna z organizátoriek spomínanej neziskovej organizácie.

Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Voňajúce jedlá od výmyslu sveta…

Trnavské jazýčky si prídu na svoje. Rínek prinesie množstvo lákavých a najmä „neopozeraných“ pokrmov. „Milovníci pouličného jedla budú môcť ochutnať skvelé hamburgery z kvalitných surovín, domáce parené buchty pripravované na sladko, ale aj na slano, japonské pirôžky, voňavé karamelové wafličky, kaše, palacinky či rôzne zákusky,“ vysvetlila Júlia Č. Oravcová, ďalšia organizátorka neziskovej organizácie Bronco.

V ponuke podľa slov organizátoriek budú aj rôzne sirupové limonády, pričom ochutnať budete môcť aj slovenský cidre, či remeselné pivo Karpat z Hrnčiaroviec nad Parnou.

Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Balkánska aj komorná sláčiková hudba

Na Májovom Rínku bude veselo. Hudba na spomínanom rínku ponúkne prierez rôznych štýlov.„Hudobne Trnavský rínek otvorí Balkansambel – zoskupenie skvelých muzikantov zbláznených do balkánskej hudby a všetkých hudobných prejavov zaváňajúcich etno-hudbou. Príjemnú náladu a atmosféru po dobrom obede navodí komorný sláčikový Mucha Quartet, ktorý zahrá čardáš, bolero, či tango. Tešiť sa však môžete aj na trnavskú kapelu Tribido a ich chytľavé piesne,“ vysvetľujú opäť organizátorky.

Rínek bude patriť aj deťom

Rínkovská sobota nezabudne ani na naše deti – tvorivé dielne budú pod taktovkou dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Podľa slov organizátorov, väčšie i menšie deti počas tvorivých aktivít zapoja na tejto akcií nielen svoju fantáziu, ale i šikovné ruky. Okrem toho ich čakajú aj dve predstavenia bábkového divadielka priamo na ulici.

O program sa postarajú aj trnavské mimovládne organizácie akými je Klub vozíčkarov, Krízové stredisko Trnava, Azylový dom Tamara, ale i program Buddy, ktorého cieľom je spájať deti z detských domovov s dobrovoľníkmi.

Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Aj prehliadka mesta

Rínek myslel aj na milovníkov histórie a rôznych zaujímavostí, ktoré sú s Trnavou spojené. Akcia si tak vyhradila priestor aj komentované prehliadky nášho mesta. Túto lákavú komentovanú akciu zabezpečí sprievodkyňa Emília Izakovičová

Zdroj: Kamarian Photography

Organizátori z neziskovej organizácie Bronco dávaju do pozornosti aj infostánok participatívneho plánovania Mesta Trnava, kde sa návštevníci a návštevníčky trhu budú môcť vyjadriť k návrhom na obnovu parku na Kapitulskej ulici.

PROGRAM:

HUDBA

  • 10:30 skvelý Balkansambel – zoskupenie slobodomyseľných muzikantov zbláznených do balkánskej hudby a všetkých hudobných prejavov zaváňajúcich ethno hudbou
  • 13:30 komorný sláčikový Mucha Quartet, ktorý nám zahrá čardáš, bolero či tango
  • 16:00 trnavská kapela Tribido

PRE DETI

  • 2 predstavenia od Divadlo Na Hojdačke
  • workshopy v parku

KOMENTOVANÁ PREHLIADKA

  • s trnavskou sprievodkyňou Emíliou Izakovičovou o 14.30 hod (stretnutie pri soche na Nám. sv. Mikuláša)

PARTICIPATÍVNE PLÁNOVANIE PARKU NA KAPITULSKEJ

Mesto Trnava pre Vás pripravuje v parku stánok, v ktorom sa budete môcť vyjadriť k tomu, ako bude vyzerať park na Kapitulskej ulici.

FOTO: Náhľad trnavského  rínkovania v predchádzajúcich ročníkoch
42
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl. Foto: Kamarian Photography

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM