Samospráva

Známy park v Trnave čaká revitalizácia: Čo sa zrealizuje počas úvodnej fázy?

Park na Kapitulskej ulici v Trnave sa rozhodlo mesto zrevitalizovať. Najskôr dôjde na úvodnú fázu. Čo sa počas nej zrealizuje?

Ilustračný obrázok k článku Známy park v Trnave čaká revitalizácia: Čo sa zrealizuje počas úvodnej fázy?
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia verejného osvetlenia bude úvodnou fázou revitalizácie parku na Kapitulskej ulici v Trnave. Mesto sa rozhodlo pre tento krok z dôvodu technicko-morálneho opotrebovania súčasnej svetelnej sústavy a tiež pre nefunkčnosť iluminácie. Práce by mali byť hotové do konca októbra.

Historizujúci ráz

Stĺpy verejného osvetlenia budú mať historizujúci ráz, pričom podľa slov hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča pribudnú aj nové osvetľovacie body. „Napríklad pri pamätníku hudobného skladateľa Mikuláša Schneidra-Trnavského,“ povedal. V nasledujúcom roku by potom mala nasledovať celková rekonštrukcia parčíka, ktorý sa nachádza v strede Kapitulskej ulice a tvorí v nej zelený ostrov, vhodný na relax.

„Nová podoba parčíka bude zohľadňovať, že Kapitulská ulica sa stala miestom konania veľmi obľúbenej akcie Trnavský rínok, miestom, kde sa ľudia stretávajú. Preto chceme vytvoriť zázemie pre rôzne menšie aktivity v tejto časti mesta,“ uviedol hovorca Trnavy.

Jedna z najstarších ulíc

Kapitulská ulica je jednou z najstarších ulíc v meste. Súčasnému názvu vďačí za skutočnosť, že v čase tureckých vojen sa v roku 1543 do Trnavy uchýlila Ostrihomská kapitula a Trnava sa stala jej sídlom až do roku 1820, keď sa vrátila do Ostrihomu.

V priestore priľahlého Námestia sv. Mikuláša a na Kapitulskej ulici mala kapitula niekoľko kanonických domov a v širšom priestore aj tzv. oltárnické domy. Hoci na začiatku pravdepodobne nebol, počas uplynulého i predchádzajúceho storočia už existoval v strede ulice parčík, ako dokazujú mnohé dostupné vyobrazenia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM