Tlačové správy

5 prác v dome, ktoré zvládnete bez majstrov

S príchodom chladných mesiacov prišiel čas prác v interiéri, ktoré ste toľko odkladali. V ďalších riadkoch sa dozviete o takých, ktoré zvládnete aj sami.

Ilustračný obrázok k článku 5 prác v dome, ktoré zvládnete bez majstrov
Zdroj: BAUMIT

1. Oživte steny farbami

Dodajte stenám opäť krásny vzhľad. Vezmite farby, valčeky a vymaľujte miestnosti. Najprv však všetko dôkladne zmerajte a zistite, akú plochu budete maľovať. Nezabudnite pritom ani na strop. Podľa toho, koľko vrstiev budete nanášať, vypočítajte objem farby. Pred prvým náterom je dobré steny ošetriť penetračným náterom. Pred maľovaním rozložte na podlahu noviny, ktorými ju ochránite pred farbou.

2. Ako na vyrovnanie podlahy

Ak máte nerovnú podlahu v interiéri, môžete ju napraviť pomerne jednoducho. V prípade, že povrch nepresiahne 30 mm, oplatí sa nivelačná hmota, ktorú možno poznáte aj pod názvom nivelačka alebo spisovne nivelizačná hmota. Okrem samotného vyrovnania povrchu poskytnú aj výbornú prídržnosť k podkladu. Pokiaľ nerovnosti presiahnu 30 mm, novelačku môžete naniesť aj viackrát.

Nepodceňte ani výber vhodného materiálu pre podklad. Podľa konkrétneho typu použite správny variant. Na cementový poter naneste cementovú stierku. Sadrové potery si zase vyžadujú sadrové stierky.

Nivelačná hmota a jej využitie

Samonivelizačné stierky môžete použiť prakticky kdekoľvek v interiéri. Sú vhodné aj na vyrovnanie podkladu s podlahovým vykurovaním. Vopred si však pripravte všetko potrebné náradie. Vyrovnanie podlahy pomocou stierky si vyžaduje nádobu na miešanie, murársku lyžicu, oceľové hladidlo, penový a ježkový valček a brúsku na podlahu.

Zdroj: BAUMIT

Postup pre vyrovnanie podlahy

Pred začatím práce skontrolujte, či je podklad suchý, drsný a bez nečistôt. Prípadne ho vyčistite a nerovnosti odstráňte napríklad frézou. Ak sú však väčšie, budete ich musieť opraviť, ideálne vyrovnávacou maltou. Dbajte na to, aby bol výsledný podklad čo najrovnejší. Potom naň naneste penetračný náter.

Nivelačku pripravte podľa návodu. Podľa konkrétneho typu sa líši pomer s vodou. Následne vymiešajte výslednú hmotu. Dajte si pozor, aby ste v nej nemali hrudky. Vytvorenú nivelačnú hmotu vylejte na pripravený podklad a stierkou ju upravte podľa potreby. Stierku by ste mali tiež odvzdušniť. Môžete tak urobiť pomocou valčeka.

3. Vymeňte staré žiarovky

V minulosti sa žiarovky vyrábali z číreho skla a voľným okom bolo vidieť, ktorá je vypálená. Tieto žiarovky však boli energeticky veľmi náročné a nahradili ich úsporné LED žiarovky. Tie majú omnoho dlhšiu životnosť, ale tiež ich po čase treba vymeniť.

Nepoužívajte žiarovky s vyšším príkonom, ako zvládne svietidlo. Zistite tiež typ pätice žiarovky. Musí sa zhodovať s tou vašou.

Pred úkonom nezabudnite vypnúť prúd v miestnosti. Potom už iba starú žiarovku odskrutkujete a na jej miesto nasadíte novú. Opäť zapnete prúd, stlačíte vypínač a ak ste postupovali správne, žiarovka začne svietiť.

Zdroj: BAUMIT

4. Odhrňte závesy, presuňte nábytok

Vpustite dnu svetlo. Najmä v zime je to nesmierne potrebné. Nábytok rozmiestnite pri stenách miestností, opticky tak zväčšíte priestor. Získate zároveň viac miesta pre pohyb. Medzi stenou a kreslom však nechajte trochu miesta. Vyberajte tiež taký nábytok, ktorý má nožičky. Poskytuje väčšiu vzdušnosť, dostanete sa tam aj s vysávačom a nevznikne tak pod ním kopa prachu.

5. Čas na veľké upratovanie

V zime sa konečne môžete prekonať a venovať aspoň chvíľu času vypratávaniu zanedbaných miestností. Vypracte staré a nepotrebné veci z pivnice, komory či podkrovia. Možno tam nájdete aj stratené poklady, napríklad zašlý nábytok, ktorý budete vedieť využiť v záhrade. Oplatí sa prinútiť a konečne poupratovať. Uvoľníte tak priestor, ktorý budete môcť využiť inak ako sklad.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: BAUMIT
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM