han Samospráva

Do základných škôl v Trnave pribudlo takmer STO žiakov z Ukrajiny: Aké sú KAPACITY tried?

Do základných škôl (ZŠ) v Trnave sa do konca marca prihlásilo 90 žiakov z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Do základných škôl v Trnave pribudlo takmer STO žiakov z Ukrajiny: Aké sú KAPACITY tried?
Zdroj: unsplash.com

V kúpeľnom meste Piešťany ich je v základných školách 50 a ďalších najmenej 23 rodičov školákov avizovalo záujem prihlásiť ich v najbližších dňoch. Informovali o tom hovorkyne mestských úradov oboch miest.

Miesta ešte sú

Podľa hovorkyne trnavskej radnice Veroniky Majtánovej sú kapacity v deviatich trnavských ZŠ pre týchto žiakov stále voľné. „A to predovšetkým na druhom stupni, kde nastáva po 5. a 8. ročníku odliv žiakov na osemročné gymnáziá a bilingválne stredné školy. Na prvom stupni ZŠ sa už kapacity napĺňajú,“ uviedla.

Nariadenie Úradu verejného zdravotníctva o možnosti zvýšiť kapacity tried pre tento účel situáciu na školách podľa nej nevyrieši. „Triedy majú svoje priestorové obmedzenia a pridávanie ďalších lavíc má tiež svoje limity,“ konštatovala.

A čo Piešťany?

Piešťany majú podľa svojej hovorkyne Drahomíry Moretovej zatiaľ dostatočné kapacity pre žiakov ZŠ. Najväčší záujem prejavili ukrajinskí rodičia o ZŠ na uliciach Holubyho a Brezová, kde ich je aktuálne po 15. Osem detí chodí do ZŠ F.E. Scherera.

„Tam očakávajú príchod ďalších 15,“ uviedla hovorkyňa. Po šesť detí je v ZŠ na Mojmírovej ulici a na Cirkevnej spojenej škole.

O materské školy (MŠ) je v oboch mestách záujem o niečo menší. Piešťany vedeli doterajších 13 žiadostí riešiť využitím rezerv MŠ, v Trnave sú kapacity podľa Majtánovej už takmer naplnené.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM