Správy Samospráva

Dostane Pracháreň nový život? Radnica sa uchádza o grant na jej obnovu, FOTO

Trnavská radnica avizuje záujem obnoviť historickú budovu Prachárne na Trojičnom námestí. Po obnove by mal objekt slúžiť kultúre, napojí sa na susediace Divadlo Jána Palárika.

Ilustračný obrázok k článku Dostane Pracháreň nový život? Radnica sa uchádza o grant na jej obnovu, FOTO
7
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Peter Bročka informoval, že sa mesto popri vlastných prostriedkoch a financiách partnera projektu Trnavského samosprávneho kraja uchádza o grant vo výške jeden milión eur z tzv. Nórskych fondov.

Meštiansky dom je národnou kultúrnou pamiatkou, postavený bol okolo roku 1500 v gotickom štýle a neskôr prestavaný v štýle renesančnom.

Dnešný názov je odvodený od jednej z jeho historických funkcií, keď slúžil ako sklad pušného prachu a materiálu na delové gule.

Za socializmu bol známy ako mliečny bar, neskôr ho mesto dalo do nájmu, no nájomca odišiel s dlhom 70 000 eur. Potom prišli na rad rozhodovania medzi predajom a prenájmom.

Výsledkom je, že viac ako desať rokov je objekt opustený, chátra a dostal sa do veľmi zlého technického stavu.

„Budovu delíme na pamiatkovo chránenú a novú, ktorú prestavali v 90. rokoch minulého storočia. Novú časť chceme zjednotiť, vznikne stála scéna súboru detského divadla pre približne 80 divákov,“ uviedol primátor.

Pamiatkovo chránenú časť mesto zrekonštruuje a v bývalých miestach mliečneho baru plánuje kaviareň.

Ďalšie poschodia budú slúžiť ako zázemie pre DJP a detského divadlo, v podkroví bude priestor, ktorý poslúži obom divadlám ako skúšobňa a zároveň ako priestor na organizáciu kurzov, workshopov a seminárov.

„Stredovekú pivnicu chceme sprístupniť a vytvoriť v nej v spolupráci s TTSK expozíciu o histórii vinárstva v Trnavskom kraji a dejinnej úlohe Trnavy,“ doplnil primátor na sociálnej sieti.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Pracháreň
7
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM